Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Prova d’estrès a Rodalies per un doble tall ferroviari aquest pont

Rodalies viurà un pont de la Immaculada molt complicat. Obres d’Adif a les estacions de Sants i la Sagrera afectaran les línies que creuen la capital catalana i suposaran una notable prova d’estrès per a la xarxa ferroviària. Renfe calcula que afectaran unes 145.000 persones durant els 4 dies i assumeix que en molts casos els temps de viatge s’allargaran substancialment. La mobilitat que generi l’absència de confinament municipal la segona meitat de pont –dilluns 7 i dimarts 8– serà determinant per a una redistribució de passatgers sense aglomeracions.

El TOT Barcelona ha pogut visitar les bambolines d’aquest doble tall ferroviari i comprovar els preparatius de Renfe per reorientar el flux de viatgers. Sants Estació està immersa en una reordenació de vies que va començar al gener i ja va per 6a de les 11 fases d’obres que requereix. Tota la intervenció té un pressupost de quasi 9 milions d’euros. Es tracta de reorientar les vies 9 i 10 cap al túnel de porta a plaça Catalunya en comptes de connectar amb el túnel que va al passeig de Gràcia, per tal que quedi millor distribuït el pas dels trens pels dos grans corredors nord-sud. 

El projecte s’anomena “4+4”, perquè quan acabin les obres el primer trimestre de 2021 hi haurà 4 vies d’ample convencional encarades a cadascun dels dos túnels. L’actual configuració és 2+6 i per tant qualsevol incidència al corredor de plaça Catalunya provoca un embús de Sants Estació i retards en cadena. Adif promet, a més, que amb la reconfiguració cada tren que passi per Sants escurçarà 1 minut el seu recorregut.  

Obres
Obres “4+4” a Sants Estació / Jordi Play

De dissabte 5 a dilluns 7 de desembre funcionaran només 5 de les 8 vies de Sants Estació. En concret deixarà de funcionar la via 8 –la 9 i la 10 fa mesos que estan inoperatives per les obres– i per tant tots els trens d’anada i tornada de la R4 (Manresa – Sant Vicenç de Calders) hauran de circular per via única durant 3 dies. Es formarà un embut a la boca nord de Sants Estació. El servei reduït habitual en cap de setmana i festiu permetrà trampejar al situació dissabte, diumenge i dimarts, però dilluns s’haurà de reduir notablement la freqüència de pas: circularan 4 trens per hora en comptes de 6 a la R4. 

A l’altra punta de Barcelona, les obres de la Sagrera també afectaran i molt el corredor de plaça Catalunya. Consisteixen en desplaçar les vies de la R1 del seu traçat actual a un de nou que ja passa per dins de la futura estació de l’AVE andreuenca. Per fer-ho, la R1 (Maçanet Massanes – Molins de Rei) quedarà tallada entre Badalona i l’Hospitalet de Llobregat. 

Obres
Obres “4+4” a Sants Estació / Jordi Play

A més, la R3 (Vic-L’Hospitalet) acabarà el seu recorregut a Sant Andreu Arenal. La R7 que va a la UAB dilluns anul·larà dues parades i acabarà el trajecte a Montcada Bifurcació. La R8 (Martorell – Granollers sense passar per Barcelona) funcionarà al 50%.

Sobrecàrrega per al metro

Renfe instarà tots els usuaris afectats pels talls a fer by-pass amb altres línies de Rodalies o creuar la ciutat en metro. No hi haurà busos substitutoris. “A Badalona hi haurà encaminaments amb senyals al terra i castells, que marcaran el camí de l’estació de tren fins al metro Pompeu Fabra, són només cinc minuts a peu”, explica Juan Carlos Islán, cap de la R1. “Ja ens hem coordinat amb el metro de Barcelona i el bitllet no integrat de Renfe aquests dies permetrà accedir gratis al metro”, afegeix Jesús Pozo, gerent de l’àrea Comercial de Rodalies. “El metro podrà absorbir aquests passatgers sent pont”, rebla Islán. 

Afectacions a Rodalies per obres / Jordi Play
Afectacions a Rodalies per obres / Jordi Play

Les obres afecten tantes línies de Rodalies de formes tan dispars, que el departament d’Informació ha decidit simplificar el missatge d’avís que s’emet per megafonia i als rètols lluminosos de les expenedores els dies abans. Només avança que hi haurà “importants afectacions” durant el pont i insta als viatgers a consultar els detalls a la web de Renfe, a l’app o a Twitter. “Si expliquéssim tota la parrafada per megafonia generaríem una contaminació acústica permanent que al final el client ja no escoltaria”, argumenta Pozo. 

Sobre el terreny, els 4 dies del pont, hi haurà una quarantena d’informadors extra per resoldre dubtes. El telèfon d’Atenció al client (900 41 00 41) comptarà amb més personal procedent del 012, amb qui comparteix call center a Glòries: “Es reforçarà per poder mantenir un índex acceptable de 90% de trucades ateses”, assenyala Pozo. “Si normalment en rebem unes 500 al dia, en dies així podem arribar a pics de 1.000”, exemplifica. El compte de Twitter, que es gestiona des de l’estació del Clot, també respondrà preguntes sobre la marxa.

Obres
Obres “4+4” a Sants Estació / Jordi Play

Renfe no preveu aglomeracions

“Aquest còctel d’obres comporta modificacions molt importants al servei, però hem dissenyat un pla alternatiu de transport a base d’optimitzar la xarxa de Rodalies”, defensa Mayte Castillo, directora de Rodalies. Sobre si hi ha risc d’aglomeracions, confia que no n’hi haurà per l’efecte de les restriccions de la desescalada: “Els dies 5 i 6 hi ha confinament municipal i no esperem una gran mobilitat”.

Un tren de Rodalies circulant per Sants Estació, durant les obres
Un tren de Rodalies circulant per Sants Estació, durant les obres “4+4” / Jordi Play

“Un feiner normal tenim el 50% de la demanda que teníem l’any passat i els últims caps de setmana hem arribat com a molt al 30%, mentre que l’oferta és del 100% que permet la capacitat disponible”, compara. De fet, fa setmanes que Renfe ha retallat les línies de mitja distància i regionals durant els caps de setmana de confinament municipal: “La gent no es pot moure entre municipis i no tindria gaire sentit mantenir tota l’oferta”. Dilluns 7, tot i ser feiner, també hi haurà menys trens de mitja distància, indica.

Obres
Obres “4+4” a Sants Estació / Jordi Play

Retoladors i típex

Tots els canvis d’itinerari que provoca el tall els planifica en llargs fulls de paper l’equip d’Operacions. A cada full s’hi representen tots els trens d’una jornada: més de 200 vehicles que fan un miler de circulacions diferents. Un equip de quatre persones les dibuixa completament a mà i Adif els notifica les futures incidències per obres a dos mesos vista. Usen retoladors de colors i típex líquid pels errors, com si fóssim encara al segle XX. 

Després, un software de Renfe revisa la planificació dibuixada per descartar un error humà. “Tenim massa casuístiques i cada dia diferents, no hi hauria cap programa informàtic capaç de fer-ho”, sosté Alberto Gutiérrez, el cap d’Operacions. “S’hauria de reprogramar l’ordinador cada dia!”, afegeix Ricard Riol, tècnic del mateix departament i expresident de l’entitat PTP. Ja fa dies que tenen fetes les programacions en paper per al següent tall, perquè aquest desembre encara hi haurà més afectacions: el 18, 19 i 20 de desembre, a les portes de Nadal, també hi haurà obres que modificaran substancialment el servei.

Tècnics de RENFE revisen una 'malla', la programació en paper d'una jornada de Rodalies / Jordi Play
Tècnics de RENFE revisen una ‘malla’, la programació en paper d’una jornada de Rodalies / Jordi Play
Més notícies
Un usuari de Rodalies a Plaça Catalunya / ACN

Renfe culpa Adif dels retards generalitzats a Rodalies per unes obres inacabades

Notícia: Renfe culpa Adif dels retards generalitzats a Rodalies per unes obres inacabades
Comparteix
Hi haurà menys trens a l'R2 nord, l'R2 sud i l'R4 i l'R'11 s'encaminarà cap a l'Estació de França
Notícia: Renfe culpa Adif dels retards generalitzats a Rodalies per unes obres inacabades - Mobile
Un usuari de Rodalies a Plaça Catalunya / ACN

Denuncien Rodalies per no garantir la distància de seguretat durant la pandèmia

Notícia: Denuncien Rodalies per no garantir la distància de seguretat durant la pandèmia
Comparteix
Renfe assegura que ha pres totes les mesures per garantir la màxima seguretat higiènica i sanitària dels viatgers
Notícia: Denuncien Rodalies per no garantir la distància de seguretat durant la pandèmia - Mobile
Obres a la nova estació de la Sagrera, amb l'estructura per on passaran els trens d'alta velocitat al fons / ACN - Albert Cadanet

Les obres de la Sagrera voregen el 40% d’execució i preparen un tall de Rodalies

Notícia: Les obres de la Sagrera voregen el 40% d’execució i preparen un tall de Rodalies
Comparteix
La línia del Maresme s'aturarà tot el pont de la Puríssima per fer passar les vies per dins la futura estació
Notícia: Les obres de la Sagrera voregen el 40% d’execució i preparen un tall de Rodalies - Mobile
Punt on s'han de fer les últimes obres per unir les vies de la R1 amb la nova estació de La Sagrera / ACN - Albert Cadanet

Nou tall de Renfe aquest de desembre per les obres de la Sagrera

Notícia: Nou tall de Renfe aquest de desembre per les obres de la Sagrera
Comparteix
S'interromprà la circulació per l'actual via única entre El Clot i Badalona del 5 al 8 de desembre
Notícia: Nou tall de Renfe aquest de desembre per les obres de la Sagrera - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa