Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La plantilla del metro vol que s’acomiadi els companys en presó provisional per violència masclista
  • CA

La negociació del nou conveni col·lectiu del metro avança i les propostes concretes cristal·litzen poc a poc. Els treballadors han aprovat aquesta tarda en assemblea un document en què acorden seure a la taula amb l’empresa amb un conjunt de propostes consensuades entre els sindicats. Les reunions amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) –un grup empresarial format per Ferrocarril Metropolità de Barcelona (FMB), companyia que gestiona la xarxa del subsòl barceloní– s’han anat succeint des que el comitè d’empresa denunciés l’anterior conveni, pas essencial per fer-ne un de nou. 

La plantilla s’ha trobat en dos moments al llarg del dia d’avui, una a les 9.30 hores i l’altra a les 16 hores, i ha votat aprovar el document i negociar amb TMB en base a uns punts que comparteixen tots els sindicats. De no haver estat així, cada sindicat hauria portat propostes diferents. Finalment, però, totes les organitzacions s’han posat d’acord a pivotar al voltant de les mateixes propostes recollides en un document. La votació ha estat “ajustada”, segons una font sindical consultada per aquest diari. 

El text, a què ha tingut accés el TOT Barcelona, inclou un punt sobre els efectes de les detencions i els empresonaments preventius de treballadors del metro. Els sindicats han acordat proposar a l’empresa que, en cas que un empleat sigui empresonat de forma preventiva per qualsevol delicte, no sigui suspès de la feina fins que hi hagi una sentència ferma. En canvi, en cas que el treballador estigui involucrat en un cas de violència de gènere i acabi en presó preventiva, els sindicats plantejaran en la taula de negociació que se li rescindeixi el contracte de forma immediata. 

[r:1]

Altres fonts sindicals concreten que no s’han donat casos fins ara que arribin a aquest punt i que, en tot cas, la proposta s’aplicaria en un “cas extrem”. 

Vulneració de la constitució

Aquest punt –inclòs en el capítol cinc del document, titulat “política social”– implica un problema de caràcter legal, concretament amb l’article 14 de la constitució espanyola. Segons un dels vocals de la secció de dret penal del Col·legi d’Advocats, Albert Pons, la proposta de la plantilla del metro resulta “discriminatòria”. “Ens podríem trobar amb un treballador acusat d’assassinat i en presó preventiva que conservés la feina però un altre en la mateixa situació però per un cas de violència de gènere que la perdés“, argumenta en conversa telefònica amb aquest diari. 

Pel que fa a la vulneració de la Carta Magna, Pons fa referència a l’article 14, que parla de la igualtat de tots els ciutadans davant de la llei. Per a Pons, el redactat d’aquest punt de la proposta de la plantilla pot suposar-ne una vulneració. De la mateixa manera, matisa que una sentència ferma de presó podria comportar la pèrdua del lloc de feina. En canvi, no veu la “justificació legislativa” per defensar aquesta proposta respecte als casos de presó preventiva per violència de gènere. 

[r:2]

Aposta per la igualtat al metro

La voluntat del comitè negociador dels treballadors és fer una aposta ferma per la igualtat i per la promoció de les dones a TMB, segons fonts sindicals. Així es constata al document, en què els treballadors aposten per crear un “protocol de comunicació i actuació” en cas d’assetjament. En aquest sentit, fonts de la plantilla precisen que no s’han donat casos d’aquesta naturalesa. 

Pel que fa a la promoció a dins de l’empresa, el text aprovat per la plantilla contempla la creació d’una comissió per promoure un pla d’igualtat per, en el termini d’un any, crear un protocol. 

Els permisos de paternitat i maternitat també tenen protagonisme en les propostes consensuades per la plantilla. Pel que fa a la seva durada, posen sobre la taula l’ampliació de dues setmanes dels permisos i que, a més, els que corresponguin al temps de lactància els puguin “gaudir” tant el pare com la mare. 

Més notícies
Inici convuls de les negociacions entre sindicats i TMB pel nou conveni
Notícia: Inici convuls de les negociacions entre sindicats i TMB pel nou conveni
Comparteix
Lamenten que l'empresa designa directius de rang baix per a la taula de reunions
Una sentència judicial dinamita les negociacions pel nou conveni col·lectiu del bus
Notícia: Una sentència judicial dinamita les negociacions pel nou conveni col·lectiu del bus
Comparteix
TMB s'aixeca de la taula en l'última reunió i marxa sense establir data per a la següent trobada

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pitxolí a desembre 19, 2019 | 20:25
    Pitxolí desembre 19, 2019 | 20:25
    !"...en cas que el treballador estigui involucrat en un cas de violència de gènere i acabi en presó preventiva, els sindicats plantejaran [...] que se li rescindeixi el contracte de forma immediata." ¿I la presumció d'innocència? ¿No s'ha donat mai el cas que, p. ex., una dona mentís? ¿És metafísicament impossible que una pressumpta víctima -home o dona- d'aquesta mena d'agressions menteixi? I, per a acabar, ¿ens hem tornat histèrics, en relació amb aquest tema? (quan dic "histèr
  2. Icona del comentari de: Oriol el de les olives a gener 15, 2020 | 11:41
    Oriol el de les olives gener 15, 2020 | 11:41
    Amb aquests sindicats els treballadors poden anarse'n a dormir tranquils. Quina vergonya !!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa