Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una sentència judicial dinamita les negociacions pel nou conveni col·lectiu del bus
  • CA

Amb la justícia hem topat. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dinamitat les negociacions pel nou conveni col·lectiu de bus. Es tracta d’unes reunions entre representants dels cinc sindicats i TMB en què les dues parts negocien el nou marc de relacions laborals ja que l’anterior, que va entrar en vigor al 2015, caduca enguany. Un escrit de la CGT relacionat amb la resolució judicial, que exigeix als sindicats que redueixin la quantitat d’alliberats, va fer que la companyia de transports s’aixequés de la taula en l’última reunió.

Durant la trobada, celebrada ahir, la CGT va presentar un escrit en què informava de l’acatament de la sentència. Així, renunciava a l’excés d’alliberats sindicals dictat pel TSJC. El sindicat, que va presentar la demanda que ha acabat en la resolució per tenir massa alliberats, va informar el representant de TMB en les negociacions, Marc Barberà, que la CGT pretenia complir la sentència. 

La carta que va enviar la CGT al representant de TMB | CGT

La carta que va enviar la CGT al representant de TMB | CGT

L’escrit va ser presentat durant el recés de la reunió. Després de rebre el document, TMB va decidir “suspendre la reunió”, en una decisió que va adoptar amb un “acord majoritari de la taula” ja que va comptar amb el suport de la UGT, CCOO i el Sindicat Independent de Transports (SIT). Aquests tres sindicats estan entre els més afectats per la sentència, ja que hauran de retallar moltes hores d’alliberats. De tota manera, fonts de TMB neguen que l’empresa s’hagi aixecat de la taula de negociació.

Per contra, el delegat de la CGT a Transports de Barcelona –la companyia que gestiona el bus de la capital catalana i que està inclosa en el grup de TMB–, Saturnino Mercader, avisa que “és la primera vegada que s’acaba una reunió sense posar data per a la següent”. Així, interpreta que les negociacions han estat aturades. Fins ara s’han portat a terme tres trobades, una d’inicial i dues de treball. 

[r:1]

Segons la CGT, el representant de TMB va al·legar “inseguretat jurídica” per suspendre la trobada. Mercader opina en conversa amb el TOT Barcelona que la sentència no afecta a les negociacions del conveni i que estan disposats a seguir amb les converses. 

Pel que fa al posicionament d’altres sindicats, acusa la UGT i CCOO de maniobrar per aconseguir que s’anul·li l’article del decret de l’1 d’octubre de 2012 que va permetre la sentència contra l’excés d’hores sindicals. També avisa que la CGT contactarà amb els grups municipals de l’Ajuntament de Barcelona per abordar la situació. 

Els convenis de metro i bus es negocien alhora

Es dona la circumstància que les negociacions per un nou conveni col·lectiu del bus s’estan desenvolupant en paral·lel a les del nou conveni del metro, gestionat per l’empresa Ferrocarril Metropolità de Barcelona. Aquest fet és inèdit en la història de TMB i situa les reunions en un marc molt complex. 

La UGT ataca la CGT

Des de la UGT les crítiques contra la CGT van arribar en forma de comunicat. “Des de la UGT no entenem com la CGT pot defensar l’aplicació d’un decret del Partit Popular”, criticava la UGT. Amb això feien referència a la resolució del TSJC, que veia “jerarquia normativa” del decret de l’1 d’octubre de 2012 sobre els acords a què havien arribat TMB i diversos sindicats per permetre’ls tenir més alliberats. 

“Lamentem profundament que membres de la CGT s’hagi deixat emportat per interessos individuals per acabar perjudicant a tota la classe treballadora”, sentenciava la UGT.

Més notícies
Clatellada judicial a quatre sindicats de bus per tenir massa alliberats
Notícia: Clatellada judicial a quatre sindicats de bus per tenir massa alliberats
Comparteix
La sala social del TSJC obliga a reduir el nombre de persones dedicades exclusivament a l'activitat sindical

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa