Multades dues empreses i un directiu per conspirar per beneficiar-se d’un contracte de l’AMB

L'Autoritat de Competència sanciona Tusgsal i TCC per acordar presentar-se juntar per fer-se amb l'Aerobús

L’Autoritat Catalana de la Competència (Acco) ha sancionat dues empreses i un directiu d’una d’aquestes per un pacte de no competència en les licitacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per la prestació de servei de l’Aerobús. L’entitat ha explicat aquest dimarts que ha considerat la infracció “molt greu” i ha imposat a les empreses una multa del voltant del 5% del volum del seu negoci total. A un dels seus directius li exigeix el pagament de 39.000 euros, a més de prohibir l’AMB a contractar-les durant dos anys.

L’Acco ha explicat que les empreses Transports Urbans i Serveis Generals (Tusgsal) i Transports Ciutat Comtal (Tcc) van acordar que, un cop extingit el contracte de concessió de servei de l’Aerobús a la primera, les dues empreses concorrerien a la següent licitació amb una participació conjunta. Dit i fet, Tusgsal i Tcc es van presentar juntes a la licitació de l’AMB convocada al 2017, “tot i tenir plena capacitat i solvència” per fer-ho individualment, assenyala l’Acco.

L’Acco ha afirmat que l’acord “restringeix i falseja la competència“. L’agència explica que, al confabular-se per anar-hi juntes, es “redueix la pressió competitiva entre els dos operadors principals del servei d’Aerobús”.

Sanció “desproporcionada”

Per la seva banda, Tusgsal ha considerat “desproporcionada” la sanció que se li aplica, ha informat Catalunya Ràdio. La companyia -que presta el servei de bus a poblacions del Barcelonès Nord i del Nitbus- ha assegurat que l’amonestació posa en risc la viabilitat de l’empresa. Tusgsal calcula que l’abonament de la multa pot comprometre més del 70% de la seva facturació.

Més informació

Nou comentari