De moment, i tal i com reclamava l’Ajuntament de Barcelona, la Zona de Baixes E) emissions de Barcelona (ZBE) es manté en vigor. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat anul·lar provisionalment les restriccions de circulació en aquesta zona després que una sentència la declarés il·legal el març passat.

La ZBE continua essent vigent

La Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries havia demanat al tribunal que executés provisionalment la sentència que anul·lava l’ordenança del desembre del 2019. L’Ajuntament, la Generalitat i l’AMB es van oposar a l’execució provisional de la sentència, que hauria deixat sense efecte la ZBE immediatament. La sala contenciosa-administrativa del TSJC diu ara que la legislació i la jurisprudència impedeixen executar provisionalment la sentència i, per tant, la ZBE segueix en vigor.

Anul·lada per “deficiències”

El març de 2022, el TSJC anul·lava la ZBE amb l’argument que presentava “deficiències en la seva elaboració, manca d’informes determinants i per ser excessiu en l’àmbit geogràfic d’aplicació i en el tipus de vehicles exclosos, entre d’altres”. De fet, la resolució del TSJC de fa uns mesos la justícia feia un paral·lelisme amb la situació de la pandèmia de la covid-19 i assegurava que la mesura de l’Ajuntament produeix un “efecte de confinament” als vehicles sense etiqueta ambiental, en prohibir la seva circulació.

La ZBE inclou 95 quilòmetres quadrats, que delimiten la capital, així com municipis limítrofs (Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat). L’Ajuntament assegura que amb aquesta mesura s’han salvat 125 morts prematures a l’any des que s’ha implementat, així com la fi de 609.000 desplaçaments de vehicles altament contaminants.

Plataforma contra les multes i les restriccions

Una de les 10 entitats que van promoure fa uns mesos contenciosos contra la ZBE, la Plataforma d’Afectats per Restriccions Circulatòries (PARC), reclamava la suspensió de la ZBE per aturar les multes als vehicles vetats i també en defensa dels conductors que no posseeixen un vehicle adaptat a les condicions exigides per tal que puguin seguir circulant lliurement.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Manel a juliol 14, 2022 | 11:49
    Manel juliol 14, 2022 | 11:49
    La Justícia és una Casa de Barrets...no hic ha nassos de revertir aquesta frikada eco-xorra-sostenible

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa