Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els bitllets de transport caducats durant el confinament es renovaran automàticament
  • CA

Els bitllets de transport caducats durant el confinament es renovaran automàticament després de validar-los, segons ha anunciat l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Així, ha resolt un dels dubtes que tenien els usuaris del transport públic de targetes com la T-usual o la T-jove. La renovació automàtica dels títols de transport serà a partir de l’1 de juliol. Quan els viatgers passin el bitllet per la màquina validadora, detalla l’ATM, s’hi imprimirà una data de caducitat nova. L’ampliació automàtica, però, ve amb condicions.

En el cas dels títols mensuals, com són la T-usual, la T-grup i la T-familiar, el bitllet haurà d’haver estat inutilitzat entre el 14 de març i l’11 d’abril. Si el propietari l’ha fet servir entre aquestes dates, no podrà fer-ne la renovació automàtica. Pel que fa als bitllets de transport trimestrals –T-jove, T-trimestre i T-70/90 FM/FN–, no es podran haver validat entre el 14 de març i el 10 de juny. Donat el cas que l’usuari no tingui dret a la compensació automàtica, haurà de fer una sol·licitud telemàtica que, després de ser valorada per l’ATM, li suposarà rebre un títol de transport compensatori a partir de l’1 de setembre.

La renovació automàtica estarà disponible fins que s’acabi l’any. Per tant, l’ATM recomana no tenir pressa a validar els títols de transport caducats durant la quarantena. El consorci, format per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), avisa que, si en el moment de validar un bitllet que ha expirat durant el confinament apareix el missatge “títol caducat”, el propietari haurà de fer una sol·licitud telemàtica.

Els treballadors essencials, que han hagut de desplaçar-se a la feina amb diversos mitjans de transport com poden ser el metro o el bus, hauran de recórrer al formulari de renovació per recuperar part del bitllet de transport. Aquest formulari demanarà la imatge del títol i documentació personal i laboral per acreditar que es pertany a una feina essencial, entre d’altres. En cas que l’ATM aprovi una ampliació del títol, el propietari podrà recollir un abonament amb viatges il·limitats durant uns dies. Aquest títol nou tindrà validesa fins al 31 de març de l’any que ve, segons el consorci.

Una empresa es dedicarà a tramitar els formularis

Tenint en compte les limitacions en matèria de dates, el director general de l’ATM, Pere Torres, ha estimat que dos terços dels 660.000 títols de transport que han caducat durant el confinament es podran renovar de forma automàtica. La resta, uns 200.000, requeriran “tractament especial”. Per tal de gestionar els forumularis telemàtics, l’ATM ha licitat un contracte valorat en gairebé 356.000 euros perquè una empresa externa els tramiti. La companyia que guanyi el concurs haurà de destinar una plantilla de 17 empleats que s’encarregaran de rebre i aprovar o denegar les peticions a través del formulari telemàtic.

Qui també tindrà dret a una compensació són els usuaris de títols de Família Nombrosa (FN) i Família Monoparental (FM) que, com els punts TMB estaven tancats per la pandèmia, no han pogut comprar els bitllets amb la bonificació. El director general de l’ATM ha comentat que podran demanar que se’ls retornin els diners de la diferència entre el que han hagut de pagar i el que els hauria costat el títol bonificat.

Finalment, l’ATM recorda que també es compensaran els set dies que el transport públic va ser gratuït, entre el 2 i el 9 d’abril. Aquells dies les màquines validadores seguien descomptant viatges i, per tant, el consorci del transport informa que els seus propietaris tindran dret a recuperar aquests dies. Ho hauran de fer mitjançant el formulari.

Més notícies
El pagament en efectiu als busos de Barcelona desapareix
Notícia: El pagament en efectiu als busos de Barcelona desapareix
Comparteix
El bitllet senzill, l'únic que fins ara es podia comprar amb diners en metàlic al conductor, s'adquirirà a través de l'app de TMB
Una màquina validadora de l'estació d'Alfons X adaptada per a la T-mobilitat / Adrià Lizanda
Estudien prorrogar les targetes de metro caducades durant el confinament
Notícia: Estudien prorrogar les targetes de metro caducades durant el confinament
Comparteix
Les tarjetes mensuals i trimestrals seran compensades a partir de l'1 de juliol

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa