Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Govern condiciona un confinament metropolità al consens entre municipis

El confinament de Barcelona serà comarcal i no metropolità, tot i que el Govern català no el “descarta” si hi ha més ajuntaments que ho demanen. La Generalitat de Catalunya ha confirmat que la mobilitat dels barcelonins “de moment” torna a quedar limitada als 5 municipis del Barcelonès a partir de la mitjanit de dijous a divendres, malgrat l’advertència explícita de l’alcaldessa Ada Colau d’aglomeracions a causa de la densitat de població a la capital.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicitat que “mai ha deixat d’estar sobre la taula” aplicar a Barcelona aquesta restricció perimetral diferent del que s’aplica la resta de Catalunya. Fins i tot ha concedit que “té tota la lògica que Barcelona ho demani” perquè “és una ciutat molt densa” on poden “comportar problemes els confinaments molt acotats”. Així, ha deixat entreveure que el seu departament –governat per ERC– té una posició més favorable a l’abast metropolità que la conselleria d’Interior –liderada per JxCat–.

No obstant, Vergés ha posat com a condició per ampliar la mobilitat barcelonina a parlar-ne primera amb la resta de consistoris que quedarien inclosos a l’àmbit metropolità i que aquests també comparteixin la mateixa reivindicació que la capital. A més, ha advertit que establir limitacions diferents pot generar “una dinàmica territorial injusta” i suspicàcies a altres regions que mantinguin la restricció comarcal.

Preguntada explícitament per quin consens caldria exactament i, en cas d’haver-n’hi quan podria aplicar-se, Vergés ha esquivat concretar quant suport polític ha de tenir la reivindicació metropolitana perquè el Procicat l’aprovi. “Barcelona és un actor més”, ha dit. “El país està organitzat així [en comarques], no podem fer un canvi que no estigui peticionat per la majoria de municipis”, ha justificat. “De moment el que tenim és això”, ha insistit.

Horitzó de 2 mesos

Així, a partir de divendres i fins al 19 d’abril com a mínim els barcelonins podran desplaçar-se únicament per la capital, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Adrià de Besòs. Torna també la limitació de les trobades a un màxim de 6 persones, tant en espais tancats com a l’aire lliure.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha reconegut que “la fatiga pandèmica cada cop és més alta” i ha demanat un últim esforç a la població per als propers 2 mesos. El Govern calcula que en aquest termini la vacunació ja haurà immunitzat tots els col·lectius vulnerables i les temperatures quasi estivals frenaran la quarta onada de coronavirus a Catalunya. Així, la diada de Sant Jordi podria quedar també molt tocada si la Generalitat renova el confinament comarcal quan venci l’actual restricció el dia 19.

Per fer complir la restricció de mobilitat, els Mossos d’Esquadra preveuen fer entre 350 i 400 controls policials diaris “a les vies de comunicació que uneixen diferents comarques” i el “dispositiu especial” contra les festes clandestines que han desplegat per Setmana Santa. El cap de setmana mantindran també el dispositiu al voltant dels parcs naturals. Com en anteriors períodes de confinament comarcal, es mantenen les excepcions per a desplaçaments justificats, com anar a treballar i estudiar, competicions esportives autoritzades o tenir cura de menors.

Més notícies
L'alcaldessa Ada Colau, en roda de premsa / David Zorrakino (Europa Press)
Notícia: Colau, contra el confinament comarcal pel risc d’aglomeracions
Comparteix

Colau, contra el confinament comarcal pel risc d’aglomeracions

L'alcaldessa demana revisar la situació perquè les restriccions de mobilitat siguin d'àmbit metropolità
Notícia: Colau, contra el confinament comarcal pel risc d’aglomeracions - Mobile
La Guàrdia Urbana fent un control en una imatge d'arxiu / GUB
Notícia: Barcelona, tancada de nou i aïllada de l’àrea metropolitana
Comparteix

Barcelona, tancada de nou i aïllada de l’àrea metropolitana

L’Ajuntament ha reclamat diverses vegades ampliar el confinament per donar més opcions als barcelonins
Notícia: Barcelona, tancada de nou i aïllada de l’àrea metropolitana - Mobile

Nou comentari

Comparteix