Un estudi del Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC) i Zurich Assegurances ha volgut posar negre sobre blanc la seguretat i el comportament dels usuaris en els desplaçaments a Barcelona segons el gènere. Mitjançant 17.017 observacions i 1.511 enquestes, l’informe aporta dades sobre situacions que viuen uns i altres en el context de la mobilitat. Una de les conclusions de les enquestes mostra que el 36% de les dones declara haver patit assetjament al metro durant la nit, una xifra molt semblant a les que afirmen haver estat assetjades durant el dia: un 37%.

Les enquestes que han servit per obtenir les xifres consideraven assetjaments tant físics com verbals, sense entrar al detall de què havia passat en concret. En la mateixa línia, el 46% de les dones considera insegur el metro, per un 33% dels homes. És així que, segons les conclusions de la investigació, el metro és el segon mitjà de transport més insegur de la capital catalana segons apunten les dades, per darrere dels desplaçaments a peu.

Així, el 45% de les dones admet haver patit assetjament quan caminava de nit i el 38% l’ha viscut de dia. En aquest sentit, l’estudi mostra que el 89% de les dones prefereixen caminar acompanyades de nit i que la meitat parlen per telèfon quan ho fan. A més, el 95% de les dones enquestades tria caminar per carrers il·luminats, amb gent o amb establiments oberts. Per al 56% de les dones la seguretat influeix molt en la decisió del mitjà de transport, si bé entre els homes el percentatge cau fins al 29%.

Robatoris al metro i inseguretat al taxi

En global, més de la meitat de les dones enquestades destaquen que han patit robatoris o assetjament durant els desplaçaments diürns, per un 41% dels homes. Pel que fa a la nit, el 31% de les dones n’han patit i un 23% dels homes s’expressen en aquest sentit. Quant a robatoris, el 25% han sofert un robatori al metro durant el dia, per un 15% dels homes; i un 10% durant la nit, per un 11% d’homes.

Després de la polèmica entre la regidora de Mobilitat, Rosa Alarcón (PSC), i un tall de la sèrie Com si fos ahir de TV3, en què el guió incloïa una crítica a la inseguretat del taxi, l’estudi permet il·lustrar la percepció que es té d’aquest mode de transport. El 8% de les dones enquestades assegura que ha estat assetjada al taxi de nit. El 14% dels homes diu haver patit assetjament al taxi de dia, si bé l’enquesta no preguntava a què es referia cadascú quant a assetjament.

Les enquestes que han permès recollir les dades s’han fet a peu de carrer, segons ha explicat la responsable d’estudis del RACC, Alba Rey. Pel que fa a les observacions a passatgers del metro, s’han portat a terme durant tres divendres entre gener i febrer als horaris de 17 a 19 hores i de la mitjanit a les 2 de la matinada a les estacions de Diagonal i Sants-Estació.

Les dones tenen una mobilitat més sostenible

Quant a rutes de desplaçament, el RACC i Zurich han comprovat que les dones fan trajectes més curts i, normalment, per motius personals i no laborals. A més, utilitzen més sovint la mobilitat a peu o amb transport públic, contràriament als homes, que fan servir més el vehicle privat. A tall d’exemple, el 74% dels usuaris de moto són homes.

Respecte dels horaris de desplaçament, l’estudi indica que les dones es mouen més en horaris vall, cosa que coincideix amb els desplaçaments per motius personals i no professionals.

Més notícies
El personatge de la Mònica (Mia Sala-Patau) a la sèrie 'Com si fos ahir' de TV3 durant l'escena polèmica / CCMA

La regidora de Mobilitat, contra TV3 per una frase a la telesèrie de la tarda

Notícia: La regidora de Mobilitat, contra TV3 per una frase a la telesèrie de la tarda
Comparteix
L'expressió d'un personatge de la ficció que té por de tornar en taxi de nit ha estat interpretada a l'Ajuntament com "un greu dany" a un servei públic
Notícia: La regidora de Mobilitat, contra TV3 per una frase a la telesèrie de la tarda - Mobile
Una bici circula per Barcelona / Jordi Play

Barcelona preveu eliminar mig milió de desplaçaments diaris amb cotxe en quatre anys

Notícia: Barcelona preveu eliminar mig milió de desplaçaments diaris amb cotxe en quatre anys
Comparteix
L'Ajuntament espera que els conductors es passin al transport públic i vol fomentar la bici
Notícia: Barcelona preveu eliminar mig milió de desplaçaments diaris amb cotxe en quatre anys - Mobile

Nou comentari

Comparteix