Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els col·lectius que podran esquivar la ZBE aquest 2023

Després d’un any convuls amb judicialització inclosa, la La Zona de Baixes Emissions (ZBE) encara un 2023 amb algunes novetats que busquen revertir la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la ZBE que anul·la la normativa al·legant que és “excessiva”. L’aposta del consistori ha estat deixar fora de la regulació les persones que tenen les rendes més baixes i per ampliar les excepcions que permeten entrar a la ciutat.

Aprovació al ple

Finalment, el ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres l’actualització de l’ordenança municipal que regula la Zona de Baixes Emissions, que amplia les excepcions previstes per a les rendes baixes i repartidors a punt de jubilar-se. Com funcionarà? Les autoritzacions diàries esporàdiques per a vehicles sense etiqueta ambiental passen de 10 a 24 anuals i els repartidors autònoms a menys de cinc anys de jubilar-se no caldrà que canviïn el vehicle. Tampoc ho hauran de fer les persones amb rendes baixes, i a més, s’inclouen les autoritzacions per als vehicles històrics i clàssics i també els vehicles estrangers. I què es considera renda baixa? El llindar és a partir d’uns ingressos anuals inferiors a dues vegades l’IPREM i incrementat segons el nombre de membres de la unitat familiar.

Cotxes d’autoescola i vehicles especials

Igualment s’han afegit vehicles que presten un servei singular. Així, s’han incorporat nous vehicles al llistat com vehicles d’autoescola, porta contenidors, Gabia, Dumper, blindats o vehicle cisterna.

La resta d’exempcions previstes en l’ordenança són les que ja incorpora la norma en l’actualitat, especialment aquells casos de persones amb malalties cròniques, en tractament mèdic o que pateixen alguna discapacitat.

Ara bé, tot i les noves exempcions, el consistori continuarà amb la vigilància per detectar infractors. Té previst triplicar els punts de control arreu de la ciutat. Segons les previsions municipals, de cara al segon semestre de 2023, la ciutat podria passar dels 20 punts que hi ha actualment als 62 que hi ha previstos tenir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa