Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau pressiona el Govern i no donarà suport a una pujada del preu del transport públic
  • CA

L’increment de les tarifes del transport públic pel pròxim any s’ha convertit en un nou tema d’enfrontament entre l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que les darreres setmanes ja havien mantingut un pols per la reserva del 30% de les noves promocions immobiliàries per habitatge protegit. “Amb nosaltres no comptaran per fer aquesta pujada de tarifes”, ha advertit Colau. Aquesta setmana l’Autoritat Metropolitana del Transport (ATM) es reuneix per decidir si apuja el preu del transport públic i l’alcaldessa ha avançat que l’ajuntament hi votarà en contra.

En una entrevista a la SER Catalunya, Colau ha demanat al PDeCAT i a ERC que negociïn els pressupostos generals de l’estat per garantir els diners que permetran congelar les tarifes el pròxim any. L’alcaldessa ha recordat al Govern que els comptes del govern espanyol inclouen més 40 milions pel transport públic a Barcelona i que l’ajuntament ja ha fet la feina que li pertocava. “Hem aconseguit un acord de pressupostos perquè hi hagi una partida que permet fer aquesta congelació”, ha dit.

[r:1]

En minoria a l’ATM

El problema és que l’ajuntament està en minoria a l’ATM i, per tant, la decisió final depèn de la Generalitat, que controla l’ens amb un 51%. El consistori té un 25% i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) el 24% restant. Tanmateix, Colau considera que la seva negativa no és un “acte simbòlic”, ja que l’ajuntament ha fet “un gran esforç aquest mandat” i ha instat al Govern a començar “a parlar de pressupostos” en lloc de fer “declaracions inflamades”.

El 2018 el preu del transport públic es va apujar un 2% després de dos anys amb les tarifes congelades. Aquest increment va fer que la T-10 s’encarís 25 cèntims i superés la barrera dels 10 euros (10,2, per ser exactes). Per la seva banda, el bitllet senzill va passar a costar 2,2 euros. Llavors la tinent d’alcaldia de l’ajuntament, Janet Sanz, va culpar el govern espanyol de la pujada per la constant retallada de fons pel transport públic barceloní.

El Govern condiciona la congelació al suport de CatECP

Poques hores després l’executiu català s’ha pronunciat sobre la congelació tarifària i ha tornat la pilota als comuns pel que fa al suport als pressupostos. La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha assegurat que l’executiu estudia no encarir enguany el transport públic i té present que és un factor “important” per Colau, però ho ha emmarcat en el document que va entregar el grup de CatECP per negociar els pressupostos de la Generalitat. “Entenem que l’acord ha de ser global i sense línies vermelles” i “s’està estudiant”, ha argumentat. Aquesta setmana està prevista una nova reunió entre Govern i comuns per dirimir l’intercanvi de condicions sobre l’aval als comptes públics.

Més notícies
Tempesta dialèctica entre Ada Colau i Damià Calvet pel 30% d’habitatge protegit
Notícia: Tempesta dialèctica entre Ada Colau i Damià Calvet pel 30% d’habitatge protegit
Comparteix
La Generalitat al·lega desavinences tècniques i l'Ajuntament respon que es tracta d'una qüestió política que posa en risc l'aprovació definitiva de la mesura
El PSC demana a Colau que congeli les tarifes del transport públic
Notícia: El PSC demana a Colau que congeli les tarifes del transport públic
Comparteix
​Collboni demana a JxCat i ERC que avalin els pressupostos de l'Estat perquè inclouen una aportació per aquest capítol
Transport gratuït pels sensellar gràcies a la col·laboració entre Moventia i Tram
Notícia: Transport gratuït pels sensellar gràcies a la col·laboració entre Moventia i Tram
Comparteix
Unes 500 persones ateses a l'hospital Sant Joan de Déu tindran títols de viatge gratuïts
L’aplicació selectiva del 30% per a habitatge protegit desencalla l’acord
Notícia: L’aplicació selectiva del 30% per a habitatge protegit desencalla l’acord
Comparteix
Els projectes en solars comprats el primer semestre de 2016 quedaran exempts si resulten inviables amb la reserva de sostre | Entrarà en vigor la propera setmana
El Prat es col·lapsarà si no s’utilitza més la tercera pista
Notícia: El Prat es col·lapsarà si no s’utilitza més la tercera pista
Comparteix
Aquest any podria arribar als 50 milions de passatgers i l’aeroport fa temps que requereix una millora de la gestió de les operacions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa