Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Amenaça de conflicte laboral a TMB per un canvi a la contractació
  • CA

Una sentència judicial ha encès una metxa que podria acabar amb un foc a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Es tracta del cas de dues treballadores d’Aena que, després de diverses instàncies, va arribar al Tribunal Suprem. La secció 991 de la Sala Social de l’alt tribunal va decidir, en una sentència del 18 de juny, que les empleades havien de ser indefinides no fixes –és a dir, interines– i no pas fixes. El fet que Aena i TMB siguin empreses amb participació pública ha motivat un canvi en la forma de contractació per adaptar-se a la doctrina legal i “complir amb la llei”, segons fonts de TMB.

Així ho expliquen el delegat sindical de la CGT Toni Edo i el del Col·lectiu Independent del Metro (CIM) després de reunir-se amb l’empresa el 20 de novembre. Aena va presentar un recurs de cassació, així que la sentència del Suprem és de compliment obligat per a tothom i crea jurisprudència. La sentència, consultada pel TOT Barcelona, revisa l’estatus de les dues treballadores a Aena i, de retruc, obliga TMB a fer canvis en la contractació.

El conveni del grup d’empreses de transport estableix la via per aconseguir un contracte fix. A través d’acords i el conveni, empleats i companyia tenen establert que, per exemple, després d’un contracte de relleu –que serveix per cobrir el lloc d’un treballador prejubilat– s’obté un d’indefinit. Ara, però, la sentència del Suprem estableix que és d’aplicació l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP) i TMB està en procés de modificar aspectes de la contractació.

Tres sindicats en peu de guerra

L’anunci als sindicats en una reunió del 20 de novembre va enervar alguns. En concret, la CGT, el CIM i Solidaritat Obrera (SO), que van difondre un comunicat en què exigien a l’empresa que aturés els canvis i informaven que no acudirien a cap reunió amb la companyia sobre el tema. A on sí que van anar és al comitè d’empresa del 4 de desembre, on es va pactar la convocatòria d’una assemblea per decidir els passos a seguir, sense descartar una vaga.

Fonts de TMB consultades per aquest diari defensen que la companyia s’està adaptant a la llei i que han plantejat una solució que pot ser beneficiosa per a la plantilla. No entren a valorar, amb tot, el contingut de la sentència. La intenció, remarquen, és resoldre la problemàtica de diversos empleats que tenen una situació contractual “que s’està estudiant”. La idea és que passin a ser indefinits, segons les mateixes fonts.

La forma amb què es farà, però, enfronta alguns sindicats amb la direcció. Així, segons el delegat sindical de la CGT Toni Edo, i el del CIM David Vázquez, TMB planteja la convocatòria d’un concurs de mèrits, que fins ara no es contemplava ni als acords ni al conveni, per aconseguir una feina fixa. Edo critica que “s’aprofiti” un context com l’actual per aplicar modificacions profundes, i especifica que hi ha cinc treballadors que, segons el que apareix al conveni, haurien d’haver passat a indefinits ja. Vázquez lamenta que fins ara un empleat que havia fet substitucions d’estiu podia aconseguir la plaça quan s’alliberava, però d’ara endavant haurà de sotmetre’s a un concurs de mèrits. “Entenem que la sentència de les dues treballadores d’Aena no afecta en absolut la contractació al metro”, rebla Vázquez, que insta a seguir contractant segons marca el conveni.

El rumb que seguirà la plantilla es decidirà en una assemblea que, previsiblement, serà el 10 o el 14 de desembre.

Més notícies
Imatge d'arxiu d'un autobús a Barcelona / TMB
Els sindicats i TMB arriben a un preacord per prorrogar el conveni del bus fins a finals del 2021
Notícia: Els sindicats i TMB arriben a un preacord per prorrogar el conveni del bus fins a finals del 2021
Comparteix
Els treballadors hauran de ratificar-lo dimarts que ve en un referèndum
Un conductor d'autobusos de TMB a les cotxeres d'Horta / Jordi Play
La plantilla de bus accepta l’acord sobre el nou conveni
Notícia: La plantilla de bus accepta l’acord sobre el nou conveni
Comparteix
Els treballadors aproven el pacte a què havien arribat sindicats i direcció

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa