Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Zona Franca guanyarà més d’un centenar d’habitatges protegits

El govern espanyol ha adquirit un solar de més de 2.500 metres quadrats a la Zona Franca per construir-hi habitatges protegits. Segons ha informat el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en un comunicat, la idea és crear 177 pisos socials al sector Marina Alta del Prat Vermell, un dels barris que més està creixent urbanísticament. Concretament, en l’esplanada que es troba al carrer del Foc 56-66. L’operació, que s’ha fet mitjançant l’entitat pública SEPES, té com a objectiu ampliar la xarxa d’habitatge públic a Barcelona, una de les ciutats que la Generalitat ha qualificat de tensades.

A les portes de les eleccions generals, l’Estat ha anunciat darrerament altres operacions com aquesta arreu de Catalunya. És el cas, per exemple, de Batea, a Tarragona, o a Sarrià del Ter. En aquestes zones, de fet, ja han signat els protocols de col·laboració amb els ajuntaments corresponents. L’executiu espanyol ha anunciat aquesta compra en el marc d’una operació estatal en la qual també hi ha previst construir habitatges a Sevilla i a Sòria.

El problema de l’habitatge

Aquests nous pisos protegits no perdran la seva vigència. Una qüestió que sí que passa amb un bon grapat de pisos socials actualment actius a Barcelona, segons va denunciar l’Observatori Metropolità de l’Habitatge (O-HB) a inicis de 2023. Segons l’organització, la demarcació de Barcelona perdrà pràcticament la meitat d’habitatges protegits d’aquí a set anys. Tot plegat perquè la normativa fins ara preveia “uns períodes de qualificació curts i no permanents”, fet que desqualificava els immobles de “forma progressiva”.

En tot cas, ni els nous habitatges de la Zona Franca ni la resta que es creïn ara sota la qualificació de ‘protegits’ es veuran afectats per l’antiga regulació. Tal com comentava l’O-HB, aquesta “anomalia” es corregeix amb el Decret Llei 17/2019, que estipula que “la pràctica totalitat dels habitatges protegits que s’estan construint i es construiran no podran ser desqualificats en endavant”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa