Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’àrea de Barcelona perdrà en 7 anys la meitat d’habitatge protegit

La demarcació de Barcelona perdrà pràcticament la meitat d’habitatges protegits d’aquí a set anys. Segons un estudi elaborat per l’Observatori Metropolità de l’Habitatge (O-HB), dels 72.501 habitatges que hi havia amb protecció a l’àrea de Barcelona l’any 2021 només en quedaran 36.031 en el 2030 i 18.830 en el 2040. Per tant, aquest tipus de pisos s’hauran reduït, segons aquests càlculs, en un 49,7% i un 74% respectivament. Aquesta és l’alerta que fa l’Observatori, que alhora lamenta la manca de nous pisos socials construïts.

Des de l’Observatori expliquen que la reducció vindrà donada perquè la vigència d’aquests immobles, fins ara, ha anat marcada pel període en què es van construir. “Al final d’aquest període l’habitatge perd la seva qualificació”, detallen els autors de l’informe, que encara va un pas més enllà. El text també critica que Catalunya, Barcelona i l’àrea metropolitana tinguin, respectivament, un 1,7%, 1,9% i 1,9% d’habitatges de lloguer social, unes xifres “per sota de la mitjana d’habitatge social a Europa”.

Un canvi que convida a l’optimisme

Des de l’O-HB, lamenten que la normativa d’habitatge amb protecció oficial a Catalunya, durant les darreres dècades, s’ha caracteritzat per “preveure uns períodes de qualificació curts i no permanents”. Aquest fet desqualifica els immobles de “forma progressiva” i fa que aquests pisos “deixin de formar part de l’estoc a preu regulat”. En tot cas, l’informe destaca que amb el Decret Llei 17/2019 “la pràctica totalitat dels habitatges protegits que s’estan construint i es construiran no podran ser desqualificats en endavant”, un fet que podria millorar la tendència en els pròxims anys, però que no corregeix la “pèrdua d’actius d’habitatge protegit que es regulen per la normativa anterior”.

Un quart dels pisos en mans de grans propietaris

Barcelona ha impulsat iniciatives perquè les grans constructores destinin una part del seus pisos a habitatge protegit. En aquest sentit, cal destacar que un de cada quatre habitatges de la demarcació de Barcelona estan en mans de grans propietaris i un 44,3% del total de pisos llogats són de particulars que tenen tres pisos o més. Tot plegat provoca que només l’1,3% dels titulars arriben a acumular el 24,8% del parc de lloguer de l’àrea de Barcelona. Són dades d’un altre estudi realitzat per l’O-HB i que eleven la xifra al 36% dels pisos de lloguer en el cas exclusiu de la ciutat de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa