Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEO | Un nou gran dispositiu policial per desnonar dues mares solteres

La Yovana va explicar a aquest diari les pressions que va viure de Desokupa. Ella i la seva filla. Li van arribar a dir que era “una mala mare” perquè “acabaria a la presó”. Ella, però, va resistir i es va quedar al pis que va ocupar al principal del bloc del carrer Còrsega número 178, propietat de l’empresa Inversiones Caboet, un gran tenidor. Avui viu amb la seva germana, l’Ana María, i la seva neboda de 8 anys. En total, dues famílies monomarentals són les que s’han trobat avui un gran dispositiu policial d’antiavalots que pretén completar el seu desnonament.

I el tercer intent ha estat el definitiu. El desnonament s’ha acabat completant i les dues mares han rebut solucions diferenciades, asseguren des dels sindicats d’habitatge. La Yovana, amb una filla de dos anys que té una malaltia greu, hauria rebut una opció de pensió per part dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona. En canvi, l’Ana María i la seva filla de 8 anys seran reallotjades en un altre pis ocupat del moviment prohabitatge on hi ha una habitació lliure.

Crònica d’un final esperat

La comitiva judicial no havia d’arribar fins a les 9.30, però dues hores abans ja s’hi havia establert un cordó amb antiavalots de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d’Esquadra. A la porta del bloc, mentrestant, hi havia una concentració d’una cinquantena de persones que els antiavalots han desallotjat un a un per facilitar el pas de la comitiva. Després de mitja hora de feina d’arrencar cebes, els antiavalots han aconseguit alliberar una via d’entrada a l’edifici. Mentre encara quedaven activistes asseguts a un costat de la porta, la comitiva judicial i els representants de la propietat s’han endinsat a la finca. El desenllaç estava escrit.

El Sindicat d’Habitatge de Gràcia i la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample havien fet diverses crides a resistir contra el desnonament. Segons detallen els activistes prohabitatge, tant la Yovana com l’Ana María tenen acreditada la vulnerabilitat dels seus casos. Una ha estat acceptada a la Mesa d’Emergència i espera un pis i l’altra hi va ser anteriorment, fins que va patir amenaces masclistes i va deixar aquell habitatge.

Crítiques del govern municipal

El govern liderat per Ada Colau ha criticat tant els jutjats –per no aplicar el decret 17/2019 que facilitaria que les dues mares solteres amb fills a càrrec s’haguessin pogut quedar al pis amb un lloguer social– com el govern de la Generalitat. La regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, ha criticat el desnonament de la Yovana i la seva germana i ha assegurat que és “il·legal” per tractar-se d’un gran tenidor, ja que aquestes grans empreses estan obligades a oferir un lloguer social abans de fer un desnonament, segons la llei catalana d’habitatge.

Fonts municipals han explicat a aquest diari la indignació del consistori quan veuen que el govern català d’una banda impulsa lleis contra els desnonaments de famílies vulnerables i d’altra banda facilita les execucions judicials d’aquests casos amb un desplegament d’antiavalots contundent. “El Govern de la Generalitat hauria de ser la primera institució a vetllar pel seu compliment. No té cap sentit que la Generalitat aprovi lleis, no les faci complir i enviï grans dispositius de Mossos d’Esquadra per fer tot el contrari“, han expressat des de l’Ajuntament.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Rosana a setembre 22, 2020 | 16:05
    Rosana setembre 22, 2020 | 16:05
    Lo que no tiene sentido es que la Administración traspase "su" responsabilidad a los particulares, sean o no grandes tenedores...

Nou comentari

Comparteix