Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El primer desnonament de la Casa Orsola és imminent
  • CA

El Josep Torrent, que el 9 de gener va ser el primer veí de Casa Orsola en anar a judici com a llogater d’un contracte vençut en aquest edifici centenari a l’encreuament entre els carrers del Consell de Cent i de Calàbria, ha rebut ja la notificació judicial que l’obliga a marxar el 14 de febrer. Aquest home de 47 anys fa més de dues dècades que resideix a la Casa Orsola i ha estat el primer dels inquilins que ha hagut de respondre davant la justícia després que el seu contracte de lloguer vencés el 30 d’abril del 2022.

Malgrat la negativa de la propietat a renovar la vinculació, ha seguit des d’aleshores pagant puntualment el lloguer a través de girs postals. Segons el Sindicat de Llogateres, aquest modus operandi l’han estat practicant les altres tres llogateres que també es troben fora de contracte: el Tono, el Vasilis i l’Elisenda. D’aquestes tres, però, l’única que no ha estat denunciada és l’Elisenda, atès que segons el Sindicat és vulnerable i té dret a lloguer social, malgrat que Lioness Inversiones “està incomplint la llei i no li ha fet cap oferta”.

Negociació exclusivament individual i cas “fraudulent”

Després de més d’un any de lluita, les veïnes de Casa Orsola lamenten que Lioness Inversiones s’hagi tancat en banda a la possibilitat de pactar una solució que eviti l’expulsió dels veïns i asseguren que continuaran amb la lluita fins al final. Segons el Sindicat, aquest fons només accepta negociar de manera individual, llogater a llogater.

Per acabar-ho d’adobar, el Sindicat es queixa que en ple procés de denúncies i expulsions només tingui constància d’un nou contracte signat sota unes “condicions fraudulentes”: el d’una persona gran “en situació vulnerable que, sota l’amenaça de desnonament, no hagi pogut aguantar la pressió“, de tal manera que hagi acceptat un contracte amb un augment de la renda superior al 30%.

Pujades que incompleixen la llei

En aquest sentit, el contracte estableix que durant el primer any la renda serà de 850 euros mensuals, el segon passarà a 950 i a partir del tercer serà de 1.000. “Aquest fet contradiu absolutament l’article 18 de la LAU, que prohibeix les pujades interanuals de la renda superiors a l’actualització de l’IPC”.

El Sindicat de Llogateres s’aferra a un precedent molt recent en què va obtenir una victòria judicial contra el fons Azora per incloure clàusules abusives en els contractes de lloguer. Així doncs, el Sindicat acusa Lioness Inversiones d’utilitzar les converses individuals per aprofitar-se de les veïnes i imposar condicions abusives.

Proposició al ple

Les veïnes i veïns de Casa Orsola no pensen tirar la tovallola i de fet en la sessió plenària de l’Ajuntament d’aquest divendres es votarà una proposició per exigir a Lioness que aturi els procediments judicials. L’objectiu és que negociï amb les veïnes nous contractes de lloguer per tal de frenar-ne els processos d’expulsió.

El Sindicat de Aquesta espera que aquesta proposició que tingui el vistiplau dels grups municipals que ja en van aprovar una de similar al ple del districte, és a dir, Comuns, ERC i PSC. Al mateix temps, confien que el grup municipal de Junts rectifiqui la seva abstenció i acabi votant-hi a favor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa