Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Casa Orsola marca jurisprudència en el pols per l’habitatge a l’Eixample
  • CA

El cas de la Casa Orsola ja ha arribat a tribunals. Aquest dilluns al matí s’ha celebrat el primer judici contra un dels llogaters amb contracte vençut d’aquest edifici centenari ubicat a l’encreuament entre els carrers del Consell de Cent i de Calàbria. La vista judicial s’ha allargat poc més de vint minuts, però ha servit per marcar jurisprudència en la lluita per l’habitatge al districte de l’Eixample, sobretot a l’entorn de la futura gran superilla.

“El meu judici serà només un tràmit, però ens serveix per visibilitzar què hem fet. Nosaltres hem decidit denunciar públicament el problema“, avisava Josep Torrent aquest matí abans d’entrar als jutjats de la Ciutat de la Justícia. Aquest home de 47 anys fa més de dues dècades que resideix a la Casa Orsola i ha estat el primer dels inquilins que ha hagut de respondre davant a justícia després que el seu contracte de lloguer vencés el 30 d’abril del 2022. Malgrat la negativa de la propietat a renovar la vinculació, ell ha seguit des d’aleshores pagant puntualment el lloguer a través de girs postals.

Alguns dels veïns de la Casa Orsola a la concentració d'aquest dilluns a la Ciutat de la Justícia / A.R.
Alguns dels veïns de la Casa Orsola a la concentració d’aquest dilluns a la Ciutat de la Justícia / A.R.

Venciment de contracte o ‘problema de ciutat’

Torrent ha traspassat les portes de les instal·lacions judicials a dos quarts de deu del matí davant una forta expectació mediàtica i secundat per una comitiva d’una trentena de persones -entre les quals molts veïns del bloc afectat- que s’han acostat aquest dilluns per donar-li suport. Després de gairebé tres quarts d’hora de retard, l’afectat s’ha assegut davant de la jutgessa acompanyat de l’equip legal del Sindicat de Llogateres. La vista ha estat ràpida, però ha permès constatar un distanciament de postures entre les dues parts aparentment insalvable.

Segons ha explicat al TOT Barcelona la defensa de Torrent, la propietat s’ha negat “rotundament” a encetar qualsevol mena de negociació amb el llogater i ha acusat les diferents entitats que donen suport als veïns de la Casa Orsola de convertir un cas ordinari de venciment de contracte en un “problema de ciutat”. Entre les proves presentades pels advocats dels propietaris per sustentar aquest argument destaca un reportatge sobre el bloc publicat la setmana passada pel Nació Digital i una publicació a Twitter recent del Sindicat sobre el cas.

Alguns dels veïns de la Casa Orsola a la concentració d'aquest dilluns a la Ciutat de la Justícia / A.R.
Veïns i manifestants en la concentració d’aquest dilluns a la Ciutat de la Justícia / A.R.

Un cas vist per sentència

En contrapartida, l’equip legal de l’inquilí afectat ha presentat com a prova la carta que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va enviar a la propietat demanant-los que s’asseguessin a negociar la renovació dels contractes dels veïns. Aquesta documentació, però, no ha impedit que la magistrada deixés el cas vist per sentència, avançant d’aquesta manera amb un procés de desnonament que si no es presenten al·legacions hauria de concloure el pròxim mes de febrer.

“Si finalment diuen que he de marxar del pis, jo m’esperaré fins que arribi el desnonament. Aguantaré fins a l’últim moment”, assegurava Torrent amb un cert aire de resignació després de conèixer el posicionament de la jutgessa. Malgrat que el seu cas sembla pràcticament sentenciat, l’afectat confia que la seva experiència serveixi per visibilitzar la problemàtica amb l’habitatge que pateix la capital catalana i per forçar les autoritats a prendre mesures per evitar que situacions com aquestes puguin seguir-se produint. “Que un fons inversor pugui comprar una finca i faci fora els veïns per especular és un procés que té lloc de manera sistemàtica. Malauradament, el sistema sembla que està a favor d’aquestes pràctiques. Els ciutadans ens sentim desprotegits”, lamentava l’inquilí de la Casa Orsola, que afegia que “el més important” és la gran expectació que ha generat el cas i el suport ciutadà rebut.

Josep Torrent rep el suport d'una veïna a la Ciutat de la Justícia aquest matí / A.R.
Josep Torrent rep el suport d’una veïna a la Ciutat de la Justícia aquest matí / A.R.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Antonieta a gener 09, 2023 | 18:35
    Antonieta gener 09, 2023 | 18:35
    El contracte d'arrendament té un termini legal per això és un lloguer i no una propietat, si el contracte estava vençut no es pot obligar al propietari a prorrogar-lo indefinidament 20 anys més. No m'estranya que molts propietaris, que han tingut males experiències, acabin venent els pisos i de cap manera els vulguin tornar a llogar.
  2. Icona del comentari de: Ignasi N. a gener 10, 2023 | 11:19
    Ignasi N. gener 10, 2023 | 11:19
    Aquest paio vol canviar les normes unilateralment perqué no li agraden i decideix passar als fets consumats. Si tots fem el mateix a la vida viurem al Far West.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa