Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pressió a la Generalitat perquè sancioni els propietaris que se salten la llei del lloguer
  • CA

La nova llei del lloguer encara està lluny de ser àmpliament complerta. Conscients d’això, vuit mesos després que comencés a caminar la nova normativa, el Sindicat de Llogateres ha redoblat la pressió perquè es tramitin més denúncies cap a aquells que la incompleixen. D’una banda, ha recordat que és l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que depèn de la Generalitat, qui té la possibilitat de detectar quan es fan lloguers més cars del permès per llei, a través de les fiances que es dipositen a l’Incasòl. En aquest sentit, el portaveu del col·lectiu pels drets dels llogaters Jaime Palomera ha destacat que “cal demanar explicacions a l’administració i en especial a la Generalitat” perquè encara no hi ha un sistema que compari automàticament si el preu dels nous contractes supera el de l’arrendament anterior —fet prohibit per llei, amb comptades excepcions. “A més, és crucial que l’administració denunciï d’ofici” perquè “vivim en un país on els contractes no es renoven automàticament i moltes persones s’ho pensen dues vegades” abans de denunciar el propietari del pis on viuen per por a que no el renovin.

D’altra banda, el mateix dia que l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la primera sanció contra un propietari per fer un lloguer més alt del que contempla la nova llei catalana, el Sindicat de Llogateres ha sortit al carrer per interpel·lar les immobiliàries i els administradors de finques. “Se segueixen fent molts incompliments”, ha subratllat Palomera, en referència a una normativa que es va estrenar el passat setembre. Així, després d’haver fet una primera campanya d’assenyalament de més de 200 anuncis que incomplien la llei i d’haver facilitat que s’iniciessin les primeres multes contra grans portals immobiliaris, ara la plataforma reclama als treballadors del sector que faci un pas endavant i restringeixi les actuals trampes que intenten esquivar la llei.

Irònicament, la petició del col·lectiu pel dret a l’habitatge diu també voler garantir, de retruc, la tranquil·litat dels propietaris dels pisos de lloguer. “Per tal de garantir la seguretat jurídica als propietaris, i assegurar que no acabaran multats, demanem als APIs de Catalunya que siguin professionals i transparents”, queda escrit a la carta que el sindicat ha entregat al Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària, situat la Gran Via de les Corts Catalanes, a l’altura de la Rambla de Catalunya.

Entre les estrategemes més habituals per evitar complir amb la llei des del sector immobiliari, Jaime Palomera ha mencionat la manca d’informació sobre el preu de l’anterior contracte en els anuncis, tot i ser obligatori mostrar-ho. “Algunes agències estan interpretant que si el contracte de lloguer no es va signar en els darrers cinc anys, no s’ha d’incloure el preu, però la pròpia Generalitat ja ho ha desmentit això”, aclareix, remarcant que la norma s’aplica a qualsevol pis que tingués algun contracte vigent durant els cinc anys previs a l’oferta.

A més, l’activista també ha mencionat “la clàusula del doble preu”. Es tracta d’una proposta que s’han trobat diverses llogaters que inclou un contracte amb dos preus diferents. D’una banda, un arrendament ajustat al que marca la llei i que és el que començaria pagant l’inquilí. I d’altra banda, un segon preu, més alt, que entraria en vigor si l’actual llei quedés suspesa. “És una clàusula il·legal perquè un cop signes un contracte de lloguer, allò no pot variar. L’única variació que hi pot haver, en tot cas, és per les possibles fluctuacions de l’IPC”, ha apuntat Palomera.

Davant d’això, el Sindicat de Llogateres considera provat que, malgrat que mesos enrere es va aprovar “una llei històrica”, els incompliments de la norma són encara habituals. En aquest sentit, reclamen a l’administració que elevi la tendència a sancionar perquè que no quedi en “accions puntuals”. Un dels efectes secundaris que persegueixen els activistes amb la reclamació del compliment de la llei és que, precisament, es corregeixi la manca de coneixement entre la població del canvi legal. “Els recursos que la Generalitat ha posat per a la difusió de la llei són pràcticament nuls”, ha resolt Palomera, i ho ha atribuït a “la falta de voluntat de determinats sectors del govern en funcions”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa