Sancionat per primer cop un propietari per llogar un pis a un preu massa alt

La nova llei catalana del lloguer segueix implementant-se a poc a poc, després d’haver-se aprovat el passat mes de setembre. Si unes setmanes enrere, el TOT Barcelona avançava que l’Ajuntament de Barcelona era el primer consistori de Catalunya a tramitar expedients pels anuncis a plataformes digitals que incomplien la nova legalitat, ara el govern d’Ada Colau ha anunciat que també ha estrenat les sancions contra propietaris que han imposat un lloguer més alt del permès. Es tracta d’un únic expedient, de moment, i tot just d’acaba d’iniciar la seva tramitació. Ho ha anunciat la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, que ha assenyalat que es tracta d’una infracció greu que contempla una multa d’entre 9.000 i 90.000 euros. Això significa que el propietari va llogar el pis per un valor que superava en més d’un 20% el cost màxim de l’arrendament regulat per llei.

En la mateixa compareixença, el govern municipal ha explicat que el gruix de sancions que ha tramitat des del passat març en relació a la llei de contenció de rendes tenen a veure amb els anuncis de contractes de lloguer que incompleixen la normativa. Específicament, contra aquells que no mostren l’índex de preus de la Generalitat. S’han activat 32 expedients, dos per cada anunci que s’ha detectat que se saltava la llei. En cada cas, una sanció ha anat a parar als administradors de finques de l’immoble en qüestió i una altra s’ha dirigit als portals digitals on es trobava la publicitat. Es tracta de sancions minses —de 3.000 euros, segons ha anunciat l’Ajutnament— regulades per la llei catalana, que ho tipifica com una infracció lleu. En total, els expedients oberts podrien sumar fins a 96.000 euros, però la importància del moviment municipal es troba en el missatge i no en la voluntat recaptatòria, remarquen des del govern de Barcelona en Comú i el PSC.

La majoria d’aquestes infraccions s’han trobat a Idealista, que aplega una desena de casos. Tot seguit hi ha Fotocasa, amb cinc anuncis que omitien l’índex de referència obligatori, i Habitaclia, que n’acollia un. Per la banda dels administradors de finques, l’Ajuntament ha anunciat que s’han detectat incompliments en pisos gestionats per companyies com Engel & Völkers, Don Piso o Núñez i Navarro.

De moment, en tres dels setze casos, les immobiliàries que administraven els pisos que s’anunciaven saltant-se la llei ja han reconegut la infracció i han pagat la sanció. La resta es troben en “a l’espera de rebre o resoldres les primeres al·legacions, o bé en fase de proposta de resolució”. Tot plegat, segons el calendari comentat per Martín, es pot allargar al voltant de sis mesos.

Segons recorda el mateix Ajuntament, la llei catalana ha irromput per regular els increments dels preus dels lloguers d’habitatges i estableix que en les zones declarades àrees de mercat tensionat —com Barcelona— l’import de la renda no pot diferir més d’un 5% del preu assenyalat a l’índex de preu de referència que correspongui, ni tampoc pot sobrepassar la renda del darrer contracte de lloguer. La regidora d’Habitatge del consistori ha assegurat que aquests preus han de ser “assumibles” per al mercat privat, ja que són un mer reflex del que ja es pagava quan la llei va entrar al vigor. “És una regulació de mínims” perquè “està basada en un context de preus a l’alça”, ha apuntat, en referència a un índex que les entitats pel dret a l’habitatge també han criticat repetidament.

Comentaris

    Fran BCN Maig 10, 2021 | 19:12
    Es miri.com es miri, els preus de lloguer són d' escàndol...

Nou comentari