Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’ONU demana a l’Estat que aturi el desnonament del veí de 92 anys previst per a dimarts
  • CA

El cas del Cinto de la polleria, l’home de 92 anys que s’ha convertit en exemple de la resistència contra els desnonaments, no només ha alarmat els veïns. La seva situació ha arribat fins a l’Oficina de l’Alt Comissionat dels Drets Humans de les Nacions Unides, que ha emès un primer document demanant l’aturada del desallotjament judicial programat per aquest dimarts. El text, signat pel director de la Divisió de Tractats dels Drets Humans, Ibrahim Salama, té en compte la situació de discapacitat acreditada pel Cinto i sol·licita “suspendre el desnonament de l’habitatge que actualment ocupa, mentre la comunicació està sent considerada pel Comitè”. 

El Jacint o Cinto, com la gent el coneix al barri, té un 75% d’incapacitat per motius de mobilitat i un grau 2 de dependència acreditat per la Generalitat. Té un cuidador que ve unes hores al matí, i unes poques hores més a la nit. Però, de fet, encara es cuina ell mateix. Per això, en un vídeo que va fer públic l’Observatori del Turisme i l’Habitatge del Clot i el Camp de l’Arpa, el veí explicava la seva posició: “Em vull quedar aquí perquè és la meva vida i ja està”

Malgrat les seves intencions, la batalla judicial, ara per ara, la té perduda. Els seus retards en el pagament d’algunes quotes mensuals –mai ha deixat de pagar cap mensualitat– van ser suficient per a un tribunal de l’Audiència de Barcelona per condemnar-lo a quedar desnonat de la llar on ha viscut des del 1931, i on té un contracte de lloguer de renda antiga. Abans, un jutge de primera instància havia desestimat el que demanava la propietària, una particular. Però, la insistència dels advocats de la propietat van acabar aconseguint que una instància superior ordenés el desnonament del Cinto. 

Aturar el desnonament, una possibilitat

Quan l’Observatori del Turisme i l’Habitatge del Clot i el Camp de l’Arpa va tenir coneixement del cas ja era tard per posar un nou recurs. Tanmateix, van decidir portar el cas a l’ONU, emparant-se en el Protocol Facultatiu de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat. “I ens han respost en qüestió d’hores”, explica el Robert com a membre del col·lectiu veïnal. “Ens han dit que ho volen estudiar amb calma el cas, però que havien detectat inidicis clars de vulneració de drets”, afegeix. Igualment, el Robert adverteix que “els jutges podrien obviar l’advertiment, tot i que quedarien retratats”. El procediment que s’obre des de les Nacions Unides quan es veu un cas de possible vulneració de drets és fer una bateria de preguntes a l’Estat, però aquest tràmit podria allargar-se mesos. Per això, el futur del cas del Cinto encara no està clar com quedarà resolt.

Des del grup de defensa de l’habitatge digne al Clot i el Camp de l’Arpa, denuncien especialment que els sobta “la poca sensibilitat amb els drets d’una persona amb discapacitat” que exhibeix, especialment, un dels jutges del tribunal que ha aprovat el desnonament, Vicente Conca. Ho diuen per la seva vinculació amb l’entitat Grup Catalonia pro persones amb discapacitat intel·lectual. “És incoherent que a les hores lliures es dediqui a presidir una entitat que defensa els drets de les persones amb discapacitat i en les seves hores de feina es dediqui a dictar sentències tan dures”, remata el Robert.

Més notícies
Un veí de 92 anys que volen desnonar: “Em vull quedar aquí perquè és la meva vida”
Notícia: Un veí de 92 anys que volen desnonar: “Em vull quedar aquí perquè és la meva vida”
Comparteix
El Cinto és un veí del Camp de l'Arpa del Clot que té 92 anys i mai no ha deixat de pagar el seu lloguer
Un jutjat ordena desnonar un veí de 92 anys que no ha deixat de pagar mai el seu lloguer
Notícia: Un jutjat ordena desnonar un veí de 92 anys que no ha deixat de pagar mai el seu lloguer
Comparteix
L'inquilí de la casa no ha deixat de pagar mai el seu contracte de renda antiga, simplement ha patit diversos retards en el pagament de la quota
“Volen fer fora de casa en Cinto de la polleria”
Notícia: “Volen fer fora de casa en Cinto de la polleria”
Comparteix
Els veïns del carrer Ruiz de Padrón, indignats amb l'intent de desnonament d’un mite del barri
Una decisió judicial insòlita i un gran operatiu policial acaba amb desnonats, ferits i un detingut
Notícia: Una decisió judicial insòlita i un gran operatiu policial acaba amb desnonats, ferits i un detingut
Comparteix
Per alliberar una protesta al carrer, els Mossos d'Esquadra han carregat contra els manifestants | S'ha desallotjat un a un els activistes que hi havia a l'interior de l'edifici

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa