Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nou futur per a l’edifici Venus de la Mina

El Consorci de la Mina ha aprovat un nou projecte per expropiar l’edifici Venus de la Mina, ubicat al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs, a escassos metres de la frontera amb Barcelona. Aquest nou projecte garanteix el reallotjament de les 244 famílies que actualment hi viuen i que es veurien afectades per aquesta expropiació. Aquest nou projecte substitueix i millora el que ja es va aprovar l’any 2009, perquè l’antic pla d’expropiació implicava uns desemborsaments que una part important del veïnat no es podia permetre. Ara bé, el nou pla que s’ha aprovat avui, no estarà aprovat definitivament fins d’aquí a sis mesos quan les veïnes del Venus hagin pactat amb l’Ajuntament tot el tema econòmic en qüestió.

El desacord que es va generar pel futur de l’edifici Venus va causar un procés judicial llarg en el qual el TSJC va condemnar a l’Ajuntament de la Mina a executar el Pla especial de reordenació i millora del barri, un pla on es preveia l’enderroc de l’edifici i el reallotjament de les famílies afectades. La història de l’edifici Venus, però, ve de més lluny. El desallotjament i el posterior enderroc del bloc de pisos de la Mina, però, fa més de vint anys que espera una data perquè això es produeixi.

Abans d’aprovar aquest nou pla d’expropiació, l’oficina tècnica per al reallotjament de les famílies del Venus ha analitzat quina és la realitat de cada una de les famílies que hi viuen per adequar la nova proposta al màxim a les necessitats de les veïnes. Per evitar l’exclusió social i poder reallotjar les famílies, des del Consorci de la Mina es plantegen diverses possibilitats. Entre elles apareix la possibilitat de recuperar habitatges socials que actualment es destinen per lloguer social. Una de les altres alternatives que s’han posat sobre la taula contempla adquirir pisos per dret d’opció i retracte, una manera que ja preveu la llei del Dret a l’Habitatge.

Les indignacions veïnals

Fonts veïnals exigeixen a les administracions competents que se’ls indemnitzi per les misèries que han viscut durant tots aquests anys mentre el pla d’enderrocament no es produïa. I, de fet, “no descarten reactivar accions judicials”, explica la veïna del bloc i la portaveu del col·lectiu d’afectats, Paqui Jiménez. Des de l’agrupament de veïns del bloc Venus demanen que les compensacions tinguin en compte la situació actual del barri i no tal com era antigament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa