Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nou contracte de lloguer després d’ocupar la immobiliària
  • CA

Protestar ha fet efecte. En dues hores i després que mig centenar de persones hagin ocupat aquest dimecres a la tarda la seu de l’administrador Finques Teixidor, la propietat ha cedit i ha accedit a les seves demandes. Marvi Eixample ha acceptat signar la renovació dels contractes de lloguer i mantenir el preu actual a quatre veïns, com marca la llei de regulació dels lloguers. Es tracta d’un gran tenidor, segons expliquen des del Sindicat de Llogateres, perquè té els 28 pisos que conformen el bloc on viuen els veïns afectats, al barri de la Nova Esquerra de l’Eixample.

“Estic molt contenta”, ha assegurat Cecilia Sequeira, una de les veïnes que ha aconseguit la renovació del contracte del pis on viu. “Per mi era la meva primera incursió en una protesta d’aquesta mena i ha sigut molt fructífera”, admet visiblement alegre. De totes maneres, els moments previs han sigut de tensió. “Tinc una mica d’ansietat, però tinc esperances”, reconeixia abans de l’ocupació. Amb el nou acord, pagarà el mateix, 734 euros, de manera que no haurà de patir per un possible increment del lloguer. Sequeira ja carrega a la seva esquena amb un historial d’una quinzena de mudances i no s’hi veia amb cor d’afrontar una de nova. A més, assenyala que Barcelona és una ciutat especialment hostil per trobar casa. N’acusa les empreses intermediàries: “Aquí la política de les immobiliàries és molt més agressiva que en altres llocs on he estat, com Mataró o Santander”.

A través de les xarxes socials el Sindicat de Llogateres ha anunciat la “victòria” per als veïns afectats. “La immobiliària s’ha assegut a negociar i la propietat ha accedit a renovar els nous contractes, que se signaran el pròxim 3 de desembre”, han informat.

Per això ha hagut de passar més de mig any des que el Sindicat de Llogateres va posar el peu a la negociació -o batalla- amb l’administrador de finques i la propietat per aconseguir nous contractes. Uns nous acords entre propietat i inquilins que, entre d’altres, posessin fi a clàusules abusives que estaven patint alguns dels veïns, ha denunciat l’organització. Uns llogaters que, per cert, vivien amb contractes de lloguer vençuts, però amb pròrrogues autoritzades per la propietat. Primer d’un any i més tard de sis mesos, explica una de les veïnes al TOT Barcelona. De totes maneres, hi havia veïnes a qui se’ls acabava la darrera pròrroga al desembre. D’altres al mes de gener de l’any vinent. I uns quants més a l’abril. Sigui com sigui, s’ha arribat a un acord que satisfà la voluntat dels veïns de la finca.

Aquesta organització ha denunciat que aquest cas és un exemple d’un “abús”, com ho ha qualificat la seva portaveu, Carme Arcarazo, que pateixen els inquilins a Catalunya. En concret, han posat de manifest que no hi ha cap article de cap llei que impedeixi a un propietari no renovar el contracte de lloguer, un cop aquest ha vençut. De fet, a hores d’ara no cal al·legar cap motiu ni justificació per decidir posar fi a la relació entre propietari i inquilí, un cop passats els cinc o set anys, en funció de si el pis és d’una persona o d’una empresa. Una situació diferent de la de França o Alemanya, on cal argumentar motius de pes, com que l’immoble el necessita un familiar, expliquen des de la plataforma en defensa al dret a l’habitatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa