Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEO | Mig centenar de persones ocupen una immobiliària a Barcelona
  • CA

Ocupar un espai durant unes hores per arribar a un acord. Aquesta ha estat l’estratègia que han seguit aquest dimecres a la tarda una cinquantena de persones, d’entre les quals hi ha membres del Sindicat de Llogateres. Han irromput a les oficines de l’administradorade pisos Finques Teixidor, després de mesos de negociacions frustrades. Alguns dels afectats han participat també a la protesta. Són veïns que viuen a un bloc del barri de la Nova Esquerra de l’Eixample.

El propietari és Marvi Eixample, una empresa qualificada degran tenidora, segons ha explicat el Sindicat de Llogateres. Asseguren que n’és propietària de tot l’edifici, de set plantes i 28 pisos. Demanen poder signar nous contractes de lloguer, ja que els actuals estan vençuts. La propietat, fins ara, els ofereix pròrrogues, però no vol signar un nou acord, denuncien els veïns. “L’abril passat el Sindicat va enviar la primera carta; abans les veïnes van intentar negociar amb Finques Teixidor, sense èxit”, explica Carme Arcarazo, portaveu d’aquesta organització en defensa al dret a l’habitatge. “Mai van contestar el burofax, es van fer trucades, però ens donaven llargues. Una veïna, amb dues persones del Sindicat de Llogateres, va anar-hi presencialment a Finques Teixidor, que es van negar a negociar amb l’organització”, afirma.

Els manifestants han entrat a les oficines de Finques Teixidor equipats amb pancartes on acusen l’administradora de finques de no renovar els contractes de lloguer, d’esquivar la llei, que fixa un preu màxim a aquests contractes, i a expulsar les veïnes. De fet, al bloc hi ha més d’una desena de pisos afectats per la mateixa situació. Abans n’hi havia més, però van acabar marxant, per evitar-se més problemes.

“Ho hem intentat per diverses vies, però ha sigut impossible i per això avui fem aquesta acció”, diu Cecilia Sequeira. Té 49 anys, viu sola i treballa a una empresa de transports. No s’imagina marxant de la que és casa seva des de l’any 2015. Ara mateix paga un lloguer de 734 euros, comptant les despeses, i no vol haver de seguir batallant per tenir un sostre on viure tranquil·la. “Negocio amb immobiliàries des dels 18 anys; he estat a tres països, he fet 15 mudances… què t’he d’explicar“, explica. N’ha vist de tots colors, però denuncia que a Barcelona la situació és especialment preocupant. “Aquí la política de les immobiliàries és molt més agressiva que en altres llocs on he estat, com Mataró o Santander”.

Una altra veïna està lluitant per deslliurar-se de les clàusules abusives que hi ha al seu contracte. Per exemple, l’obliguen a comprometre’s a pagar un mínim de tres anys de quotes mensuals de lloguer, quan la llei només obliga els inquilins a estar-s’hi al pis un mínim de sis mesos.

“Tinc una mica d’ansietat, però tinc esperances”, reconeix Sequeira, sorpresa per la situació que està vivint: “volem que s’apliqui la llei, no és res d’un altre planeta, és un dret”. “Em sembla penós que s’hagi d’arribar a aquesta situació”, admet. Al gener se li acaba l’última pròrroga del contracte que li ha ofert la propietat. Després d’això, la incertesa més absoluta.

La llei ho permet

Actualment, no existeix cap norma que garanteixi que les persones llogateres puguin romandre al mateix pis, encadenant successius contractes de lloguer. “Això és un abús”, assegura Arcarazo. A altres països és una realitat. A França o Alemanya, per posar dos exemples, es renoven automàticament, a menys que la propietat necessiti el pis per oferir-lo a un familiar, expliquen des del Sindicat de Llogateres, que vol que aquest mateix sistema s’implementi a Catalunya.

L’acció d’avui és per demanar una taula de negociació, una cosa superbàsica”, sosté la portaveu d’aquesta organització. A hores d’ara no se sap quina serà la resposta de Finques Teixidor ni de la propietat. Mentrestant, hi ha veïns que en poc més de 30 dies, si res canvia, hauran de marxar de la que ara és casa seva.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Avís a novembre 24, 2021 | 22:22
    Avís novembre 24, 2021 | 22:22
    Finques Teixidor no cediu al xantatge! Si ho feu perdreu els clients que teniu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa