Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’operador d’habitatge de Colau rep quatre ofertes per construir 4.500 pisos protegits
  • CA

L’operador d’habitatge que promouen el govern d’Ada Colau i l’AMB ha rebut quatre ofertes per entrar a formar part de la societat público-privada que construirà 4.500 pisos protegits en els pròxims sis anys. Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, la mesa de contractació ha admès les quatre propostes presentades perquè compleixen amb els requisits i ara s’obrirà un procediment negociat per acabar de decidir quina és l’oferta més atractiva pels interessos d’Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB), que després de més de dos anys sembla una mica més a prop de trobar un soci privat per fer habitatge protegit.

La cerca d’una promotora disposada a reduir el seu marge de benefici a canvi de construir i gestionar pisos de lloguer aixecats en terrenys públics està sent més complicada del que Colau havia previst inicialment. El primer concurs, prorrogat per falta d’ofertes, va quedar desert al setembre de l’any passat després que l’única oferta rebuda inclogués tota una sèrie de requisits que no es contemplaven al plec de condicions. En aquell moment, tant l’AMB com l’Ajuntament de Barcelona van anunciar que estudiarien com refer l’oferta.

Quatre candidats

Les ofertes que ha rebut HMB –que espera mobilitzar fins 104 milions d’euros de capital privat– provenen sobretot d’empreses madrilenyes i barcelonines. Una de les propostes és de Cevasa, una promotora amb molta experiència en la construcció de pisos protegits que va ser l’única que es va presentar a l’anterior concurs. Aquesta vegada ha decidit aliar-se amb la constructora vasca Neinor Homes per millorar el seu múscul financer. Una altra empresa que aposta pel projecte és Visoren, amb seu a Barcelona, que també s’especialitza en la construcció i la gestió d’habitatge protegit.

Les altres dues ofertes venen de Madrid. Una d’elles correspon a la companyia OBE ITG, creada al març d’aquest mateix any i que al Registre Mercantil està catalogada com a empresa d’intermediacions financeres. Tot i tenir seu a Madrid, l’empresa és propietat del grup holandès Intertrust, que es dedica a l’assessoria i la gestió de societats. L’última proposta és una oferta conjunta de quatre empreses: la consultora Habyco XXI, les constructores Gestión y Ejecución de Obra Civil i Rubau, i la companyia d’enginyeria i arquitectura Aerea Ingenieria Y Construccion Aeronautica.

Novetats del concurs

Un dels principals canvis del nou plec de condicions –que sembla que ha donat els seus fruits– és l’augment del marge de beneficis per al soci privat. Segons el document, l’empresa guanyadora del concurs pugui obtenir un benefici de fins al 4% “sobre el total dels costos de la promoció”, quan en l’anterior redactat era del 3%. També augmenta del 4,5% al 5% “del valor desemborsat per l’accionista privat”  el dividend preferent que pot rebre durant un període màxim de 15 anys. Només es manté igual –en el 8%– la rendibilitat màxima que el soci privat pot obtenir de “les rendes de lloguers”. No obstant això, en tots tres casos les empreses licitadores podran rebaixar aquesta quantitat per guanyar punts en la valoració de la oferta que facin. 

L’objectiu de la societat Habitatge Metròpolis Barcelona és construir i gestionar almenys 4.500 habitatges –2.250 a la ciutat Barcelona i 2.250 més a l’àrea metropolitana– de protecció oficial en règim de lloguer. També es contempla que es puguin destinar a la venda, tot i que “serà una activitat secundària i instrumental”, segons recullen les bases del concurs. La intenció és que el nou parc d’habitatges estigui llest en un termini màxim de sis anys –abans eren 10– i per això s’ha dissenyat un intens calendari constructiu que preveu una aportació d’entre 58 i 104 milions d’euros per part del soci privat i d’una quantitat similar, ja sigui amb diners o amb sòl edificable, per part de les administracions públiques participants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa