Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’ONU demana la suspensió ‘in extremis’ de dos desnonaments ordenats per jutges barcelonins

El comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha instat l’Estat a suspendre dos desnonaments a Barcelona en les últimes hores. D’una banda, ha intervingut per demanar que s’aturi el desnonament amb data oberta de l’Alejandro, un barceloní de 84 anys que fa tot una vida que és al seu pis del carrer Estruc, al Gòtic, i que ara està en risc de perdre la casa per un descuit burocràtic, tal com va explicar el TOT Barcelona. Avui, a més, havia començat un període de dues setmanes en el qual el podien desnonar en qualsevol moment. I d’altra banda hi ha el cas del Malek, la seva parella i els dos fills de 9 i 13 anys. És una família de Sant Andreu en situació de vulnerabilitat que també ha rebut l’empara inicial de les Nacions Unides en l’últim moment. La cita judicial per desallotjar-los és demà. Ells, però, després de 7 anys vivint-hi de lloguer, encara tenen l’esperança de poder-s’hi quedar.

El posicionament de l’ONU obre un bri d’esperança en tots dos casos i planteja que es pugui suspendre el llançament judicial —com va passar recentment amb una veïna de 83 anys de la Sagrera. Tanmateix, els afectats encara no tenen la fita garantida. Falta que els jutges s’hi posicionin clarament.

En el cas del Gòtic, la notícia ha arribat a última hora de la tarda d’aquest dilluns i esperen una resposta que segurament es donarà demà al matí. En canvi, pel que fa al Malek i la seva família, la situació és més complexa. Segons denuncien fonts del Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu, el magistrat a càrrec del seu cas no ha mostrat cap canvi de postura tot i que l’ONU va enviar la notificació el passat diumenge. A més, durant tot el dilluns, activistes del col·lectiu per l’habitatge han contactat els jutjats per assegurar-se que el jutge tenia constància de la petició de les Nacions Unides. Malgrat això, a poques hores del llançament, no han rebut cap senyal que indiqui que el desnonament s’hagi de suspendre.

De fet, la plataforma per l’habitatge que ha acompanyat el Malek i la seva família veu amb preocupació com els jutjats han rebutjat avui mateix l’últim recurs interposat. En aquesta última petició, l’advocada dels afectats justificava que s’aturés el desnonament per la situació de vulnerabilitat de la família —acreditada pels Serveis Socials de l’Ajuntament— com marca l’últim decret llei del govern espanyol quan es tracta d’un gran propietari. Tanmateix, el jutge ho hauria rebutjat i hauria refermat la intenció de desallotjar el pis.

Segons el Sindicat de l’Habitatge de Sant Andreu, en aquest cas la propietat compleix els requisits per ser considerara una gran tenidora. Darrerament havien comprat l’immoble on viuen el Malek i la seva família des de fa set anys i quan va arribar l’hora de renovar el contracte de lloguer, els van enviar un burofax anunciant-los que haurien de deixar el pis. Després de queixar-se, van aconseguir una oferta, però no la podien assumir. El gener del 2020 la propietat els oferia renovar si acceptaven un increment de 200 euros mensuals. La família, que just s’havia quedat a l’atur, va dir que no i tot es va torçar immediatament. La propietat els va denunciar als jutjats. Ara, però, els activistes pel dret a l’habitatge recorden que l’última llei catalana obliga els propietaris a fer un lloguer al mateix preu que, com a molt, sigui idèntic al del contracte anterior.

La postura de l’ONU

Sigui com sigui, en tots dos casos, s’ha aconseguit que el comité de l’ONU —que pot emetre recomanacions i informes però no sancionar els estats que en formen part— s’hi posicioni inicialment a favors dels afectats. “El comitè […] ha sol·licitat a l’Estat part prendre mesures per evitar possibles danys irreparables mentre el seu cas està sent examinat pel comitè, consistents en la suspensió del desnonament de l’habitatge en què viu actualment”, diuen d’una manera molt similar els comunicats a què ha tingut accés el TOT Barcelona.. Alhora, i en cas de no suspendre l’execució judicial, el text insta l’Estat a “atorgar un habitatge alternatiu adequat a les seves necessitats”.

El mateix comitè ha acusat recentment Espanya de la “violació del dret a l’habitatge” d’una família de Madrid, tal com va publicar el Món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa