Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un recurs a l’ONU atura a última hora el desnonament d’una veïna de 83 anys

La Maria Martí tenia una ordre judicial que indicava que demà dimarts l’havien de desnonar del que havia estat el seu pis durant 50 anys per un embolic en la vigència del seu contracte de lloguer indefinit. Ella té 83 anys i una situació de vulnerabilitat acreditat pels Serveis Socials municipals. Per la seva part, la propietat del seu pis és un gran tenidor i té en cartera un centenar de pisos més al mateix edifici del carrer Hondures on viu la Maria, assegura a família de l’afectada. Així i tot, no hi ha hagut manera d’arribar a un acord i aquesta veïna de la Sagrera havia de ser desnonada demà, revelava el programa Bàsics de betevé. A última hora, però, ha arribat una petita salvació per a la Maria. Un recurs interposat a les Nacions Unides (ONU) ha acabat forçant la suspensió del seu llançament i el procés queda, de moment, ajornat sine die.

Qui ha anunciat la bona nova per a la veïna ha estat la mateixa plataforma que li ha fet costat aquests últims mesos, el Sindicat d’Habitatge de la Sagrera. “El desnonament de demà queda ajornat temporalment per requeriment de l’ONU”, han anunciat a les xarxes socials.

El cas de la Maria Martí va despertar una gran indignació a les xarxes i ha arribat, també, a implicar el posicionament públic de la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, que se n’ha fer ressò de la suspensió d’última hora. “Seguirem buscant per una solució definitiva”, s’ha compromès la també regidora del districte de Sant Andreu en un missatge a Twitter.

I és que aquest cas és especialment difícil d’entendre. Segons explicava la televisió pública barcelonina, el problema neix en el moment en què l’empresa amb què el marit de la Maria va signar el contracte de lloguer inicialment, l’any 1970, es dissol. Això va passar als 90. I quan la nova companyia propietària va absorvir el contracte, la llei havia canviat amb l’anomenat decret Boyer i tot plegat va fer que desaparegués la pròrroga forçosa dels lloguers. Així i tot, com res no havia canviat per a la Maria Martí des de llavors, ni ella ni la seva família eren conscients que hi havia cap problema. Finalment, però, l’any 2014 es van trobar el burofax que indicava que l’empresa no renovaria el contracte.

Va ser llavors quan la veïna de 83 anys va saber que, tot i haver-hi viscut durant mig segle, el contracte que tenia no era indefinit. Des de llavors, malgrat que la família ho consideri un “frau de llei”, els jutges de l’Audiència Provincial van fallar a favor de l’empresa. Així, la propietat només està obligada, com a gran tenidora, a oferir una alternativa habitacional a l’afectada. La proposta que han fet és traslladar-la a uns baixos molt més foscos que el pis de la Maria Martí. Ella, però, encara té esperança. “A mi m’agradaria que em deixessin aquí. Amb l’edat que tinc ja s’haurien pogut esperar una mica”, deia a betevé. De moment, l’encert de la seva advocada li ha aconseguit un temps extra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa