Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els lloguers a Barcelona tornen a pujar tot i la regulació de preus
  • CA

Els preus del lloguer d’habitatges van tornar a pujar a Barcelona malgrat la llei catalana de regulació de les rendes, que el Parlament va aprovar l’any passat. Segons les dades que la Generalitat ha publicat aquesta setmana, l’import mitjà per arrendar un domicili a Barcelona va situar-se en 932,31 euros al tercer trimestre de 2021, entre juliol i setembre, gairebé un 3% més que en els primers mesos de l’any. En tot cas, la despesa continuava sent inferior que al tercer trimestre de 2020, el primer amb la limitació en vigor. En concret, s’estimava en 47,11 euros per sota el setembre passat.

La quantia mitjana registrada el setembre passat va ser 26,92 euros superior a la del primer trimestre de l’any, quan el cost mitjà es fixava en 905,39 euros. Alhora, va situar-se 29,03 euros per sobre del segon trimestre, quan el preu sí que va caure lleugerament en comparació amb la renda de gener a març. Aleshores es va taxar en 903,28 euros de mitjana, el més reduït des de 2018.

Cap districte escapa de la tendència alcista. L’import mitjà del lloguer va ser més alt en el tercer trimestre de l’any a cadascun dels 10 districtes de Barcelona que a principis de 2021. On més s’encareix és a les Corts, on s’eleva un 5,1% al setembre en comparació amb el mes de març, al passar la quantitat mitjana de 1.080,25 euros a 1.027,37. Les rendes s’han incrementat un 3,4% a Ciutat Vella, creixent de 827,93 a 856,34 euros en nou mesos. A Sant Martí, augmenta de 880,44 a 909,68 euros, un 3,32% més.

Tot i que també es va registrar un cost més elevat en el tercer trimestre que en el primer, l’encariment més moderat es va localitzar a Nou Barris, on l’import mitjà del lloguer ha experimentat un augment del 0,3%: de 679,18 euros entre gener i març a 681,61 euros entre juliol i setembre. Les fluctuacions també van ser lleugeres a Gràcia -amb un increment del 0,6%, de 894,36 euros a 898,11- i a Sants-Montjuïc -augment del 0,8%, de 799,99 euros a 806,58-. En qualsevol cas, la llei de regulació de lloguers no va aconseguir tampoc en aquests districtes evitar que l’habitatge tornés a la senda dels preus a l’alça.

Crítiques a la Generalitat

Davant de les estadístiques publicades per la Generalitat, el Sindicat de Llogateres ha reaccionat aquest dimecres responsabilitzant al Govern català. Per a la plataforma impulsora de la regulació de preus, la pujada de les rendes revela que “hi ha incompliment de la llei”. Alhora, acusa la Generalitat d’abstenir-se en fer acatar la norma i no imposar sancions per amonestar propietaris presumptament infractors.

“A hores d’ara la Generalitat ha posat un total de zero multes per incompliments” de la norma, recrimina el Sindicat de Llogateres, que afirma que “el sector immobiliari s’està saltant sistemàticament la llei”. En canvi, la Cambra de la Propietat Urbana ha sostingut fins ara que l’impacte de la llei de contenció de preus és molt limitat. Ha atribuït l’ajustament dels lloguers en trimestres anteriors a l’ensopegada de la pandèmia i ha argumentat que les rendes han seguit evolucionant segons les pautes del mercat.

Més notícies
Recreació virtual de la reforma de la Rambla a l'alçada del Pla de l'Os / Ajuntament de Barcelona
La reforma de la Rambla començarà el 2022, sis anys després d’aprovar-se
Notícia: La reforma de la Rambla començarà el 2022, sis anys després d’aprovar-se
Comparteix
El govern vincula les obres als pressupostos i l'oposició l'apressa a reduir el termini de la remodelació
Solar del Portal de Santa Madrona / Google Street View
L’Ajuntament investigarà un possible frau urbanístic a Drassanes
Notícia: L’Ajuntament investigarà un possible frau urbanístic a Drassanes
Comparteix
Els veïns denuncien que el planejament aprovat el 2003 no es va publicar i no es vigent

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa