L’edifici més conflictiu de la Mina s’acabarà d’enderrocar el 2026

L’Ajuntament de Barcelona, el de Sant Adrià de Besòs, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han aprovat aquest dijous per unanimitat el pla de gestió del bloc Venus 2021-2026 del barri de la Mina que comportarà l’enderrocament de l’edifici. El projecte està dotat amb 30,8 milions d’euros, que inclouen les solucions personalitzades per a les 244 famílies que hi viuen. Aquestes solucions passen per indemnitzacions, reallotjaments o lloguers socials, en funció de cada cas. Es calcula que cap al 2023 es pugui començar a reallotjar les primeres famílies.

Es preveu que el segon semestre d’aquest any es creï una oficina tècnica que serà l’encarregada de gestionar tot el que implica el pla, com ara les expropiacions o l’enderroc. En concret, el pressupost que s’ha aprovat per unanimitat és de 30.814.404 euros, dels quals la Generalitat n’aporta 16,79 (12,64 del departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la resta del departament de Territori i Sostenibilitat). L’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona aporten l’altra part del pressupost, a excepció de 6,77 milions d’euros que el Consorci del barri de la Mina tenia de romanent i que també s’hi inclouen.

De la seva banda, el departament de Territori ha recordat que l’Incasòl va redactar un Pla de gestió de l’edifici Venus de la Mina, on s’indicaven diverses possibilitats d’actuació, amb un pressupost global aproximat de 30 milions.

Territori també ha ajudat el Consorci de la Mina a redactar els plecs per convocar el concurs que ha de triar l’equip per desenvolupar el pla de gestió. S’ha compromès, per encàrrec del Consorci, a adequar un local on pugi treballar el futur equip. De la seva banda, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya aportarà 4 milions entre el 2021 i el 2026 per contribuir a executar aquest Pla de gestió.

Fa 20 anys que les famílies que alberga l’edifici Venus esperen una solució, ja que l’enderroc i el reallotjament dels veïns en habitatges de substitució estaven previstos al Pla especial de reordenació i millora del barri del 2002.

Finalment, el juny passat, la justícia els va donar la raó i va obligar les administracions a buscar una sortida justa per a ells. El nou projecte estima que les primeres famílies podran deixar enrere el bloc Venus a principis del 2023.

Nou comentari

Més notícies
Edifici Venus, al barri de la Mina, pendent d'enderroc / ACN / Guillem Sánchez

Compromís d’enderroc per a l’edifici més conflictiu de la Mina

Pla i pressupost acordats per fer efectiu un pla que els propis inquilins reivindiquen des de fa 20 anys
Rodatge de la pel·lícula 'Centauro' de Netflix a la Mina / Twitter - Desdelamina

Netflix es fixa en la Mina per gravar un thriller d’acció

L'edifici Venus, un dels escenaris de 'Centauro' | Veïns de totes les edats s'han apropat a veure la filmació