Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tensió en una protesta al Raval pel desnonament d’una família vulnerable

L’Anwar, la seva dona, la seva filla d’onze anys i el seu fill de cinc anys s’han trobat que el mateix dia que començaven el Ramadà un gran desplegament policial d’antiavalots els venia a desnonar. Era la conseqüència directa de l’ordre amb data oberta —durant dues setmanes poden intentar el desallotjament en qualsevol moment— que el jutge havia dictat recentment. La família vulnerable, doncs, ha acabat sent desnonada després que la propietat no els volgués renovar el contracte dos anys i mig enrere. Així, un dispositiu contundent d’agents de la Brigada Mòbil (BRIMO) i de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d’Esquadra com a policia judicial ha buidat el pis i l’ha entregat a la propietat.

En un dels moments de la protesta a peu de carrer, els antiavalots han carregat amb les porres per dispersar els concentrats a l’enllaç entre el carrer Aurora i la Rambla del Raval. Fonts de la policia catalana informen que ha estat un fet “puntual” i que s’ha produït quan el desnonament ja s’havia completat i les furgonetes marxaven. En aquell moment, alguns manifestants haurien colpejat un dels vehicles policials i els agents antiavalots han baixat a dispersar-los, expressen els Mossos.

Des del govern municipal, a més, assenyalen als jutjats i denuncien que en aquest desnonament “no s’ha oficiat l’assistència de Serveis Socials al llançament fins que ja estava en marxa, cosa que dificulta enormement la tasca dels i les professionals públics”.

En ple Ramadà

Així, el mateix dia que comencen un dejuni des del trenc d’alba fins a la posta de sol, aquesta família arrelada al Raval s’ha quedat al carrer. “No només s’està vulnerant el dret a l’habitatge, sinó que creiem que és una manera d’impedir la llibertat de culte. Perquè en unes condicions físiques molt dures, se’ls deixa davant la incertesa“, assenyala Elena Martí, del Sindicat d’Habitatge del Raval. Segons l’activista, ni els jutjats ni l’administració ha tingut en compte aquesta situació tot i ser-ne conscients des de fa setmanes. Així mateix, remarca que si bé la família —acceptada a la Mesa d’Emergència per tenir accés a un pis públic— estava disposada a marxar del pis aquests dies, trobar-se a una pensió no és la millor de les alternatives en ple Ramadà. Davant d’això, reclamen un pis digne on es on es puguin establir.

Alhora, fonts de l’Ajuntament subratllen que estan al corrent del cas, que hi han fet seguiment i que, de fet, han arribat a oferir alternatives habitacionals darrerament, incloent-hi un APROP i un apartament. Malgrat això, la família no ho hauria acceptat. En aquest sentit, els activistes del Raval ho atribueixen a problemes idiomàtics i a una confusió inicial de la família. En aquest moment, però, fonts municipals destaquen que s’està treballant per oferir la millor alternativa a l’abast. Entre les possibilitats, es contempla el programa municipal d’habitatges d’ús turístic captats per al lloguer social després de desnonaments, que ja ha donat alternativa a més de 300 persones des que està en marxa.

Dates obertes a Ciutat Vella

En el cas de l’Anwar, aquest és el novè assenyalament judicial per expulsar la família, que tot i que voldria quedar-se al pis i va estar pagant sis mesos extra quan ja estava fora de contracte, no ha pogut arribar a un pacte amb la propietat en cap cas. Els amos de l’immoble, la immobiliària Finques Víctor, van ser contactats per aquest diari durant una de les accions de pressió dels activistes per forçar una negociació, però van preferir no fer cap mena de valoració de la situació

Després d’haver-se executat, es tracta del segon desnonament amb data oberta que es completa a Ciutat Vella en vint-i-quatre hores. Ahir, també una família vulnerable i musulmana, va quedar expulsada del pis on vivien al carrer del Mar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa