Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Desnonen una família vulnerable malgrat l’amenaça del pare de suïcidar-se

De tant en tant, en ple desnonament, arriben dotacions de Bombers de Barcelona i del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) a la finca on hi ha un assenyalament judicial. És el senyal d’una situació desesperada. Davant una expulsió imminent, algú de la família afectada ha advertit que està a punt de suïcidar-se i, per tant, s’activa un protocol amb bombers i sanitaris. Va passar dos mesos enrere amb un veí de Roquetes, i avui ha tornat a passar a la Barceloneta, al carrer del Mar número 9. El pare de la família vulnerable a qui avui intentava desallotjar una comitiva d’antiavalots dels Mossos per ordre judicial ha amenaçat de suïcidar-se, anuncien fonts del Sindicat d’Habitatge de la Barceloneta. Finalment, els sanitaris s’han acabat enduent l’home a l’hospital i el desnonament s’ha executat.

Segons expliquen les mateixes fonts, aquest veí i els seus dos fills menors d’edat fa 4 anys que vivien en aquest immoble, on pagaven en negre a la propietat fins que els van comunicar, de sobte, que els feien fora. El sindicat d’habitatge, a més, assegura que els propietaris són els titulars de tot l’edifici, que són grans tenidors i que la família té un informe de vulnerabilitat dels Serveis Socials de l’Ajuntament. En aquest sentit, fonts municipals han confirmat al TOT Barcelona que tenen coneixement del cas i que han orientat la família darrerament.

Durant l’intent de desnonament d’avui, els representants municipals i els activistes que acompanyen la família han intentat negociar durant més de dues hores perquè s’aturés el desnonament i s’arribés a un acord d’última hora. Tanmateix, el dispositiu policial amb presència de l’Àrea Regional de Recursos Operatiu (ARRO) ha superat la resistència popular a la porta i, des de llavors, la comitiva judicial s’ha negat a contemplar la suspensió tot i la complexitat de la situació, denuncia el Sindicat d’Habitatge de la Barceloneta. Com a afegit, el col·lectiu recorda que l’inici del ramadà és imminent i que s’ha fet fora la família sense tenir-ho en compte.

Durant els moments de tensió, a l’interior del pis hi havia el pare i almenys un dels fills, que està pendent d’una PCR per símptomes de malestar els últims dies. Quan el pare, en estat nerviós, ha amenaçat de suïcidar-se, s’ha activat un protocol en què Bombers de Barcelona ha acabat disposant una grua per cobrir l’exterior de l’edifici. Alhora, dos sanitaris han accedit al pis per assistir l’home. Els Mossos, mentrestant, es mantenien a l’interior de la finca però sense accedir al pis, segons han confirmat també fonts oficials de la policia catalana. El que havien fet minuts abanst era rebentar el portal i accedir a l’edifici.

En última instància, els sanitaris han traslladat a un centre hospitalari al pare de la família i s’ha executat definitivamente el desnonament. Des de l’activisme veïnal denuncien que estan pendents de saber quina alternativa habitacional oferirà l’administració. Fonts de l’Ajuntament, per la seva banda, resolen que sempre s’ofereix reallotjament d’emergència i que hi estan treballant. El regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha catalogat el desnonament com a “infame” i ha agraït la pressió popular del veïnat.

El desnonament judicial dictat per a aquest pis era amb data oberta. És a dir, que dona un marge de dues setmanes en què es pot produir el desallotjament en qualsevol moment i és un dels principals recursos de la judicatura per reduir la resistència dels moviments veïnals organitzats per fer front als desnonaments. Tot i que sobre el paper la llei estableix que qualsevol execució s’ha de notificar amb una data i hora concreta, els jutges consideren que hi ha situacions extraordinàries en què es poden seguir emetent aquests dictàmens amb quinze dies de marge. Aquest dilluns a Barcelona hi havia almenys tres casos vigents de desnonaments en obert. Els altres dos són al Raval i a la mateixa Barceloneta, tots dos al districte de Ciutat Vella. L’últim és el cas d’una finca que ha estat buida durant 20 anys i que ara afronta un desnonament en obert com a mesura cautelar, al carrer de Balboa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa