Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Enrenou judicial pel possible desnonament de famílies a un edifici “buit des de fa 20 anys”
  • CA

El Sindicat d’Habitatge de la Barceloneta havia denunciat un procés de desnonament “il·legal” contra dos nuclis familiars que ocupen un edifici “que fa 20 anys que és buit”. Segons explicaven els activistes, un jutjat hauria ordenat el desallotjament d’aquests pisos ocupats com una mesura cautelar. És a dir, que la possibilitat de ser expulsats ja està en marxa tot i no haver-se celebrar cap judici. “Ens estan robant el dret a defensa per haver posat unes famílies a viure a un bloc abandonat”, protestaven fonts del sindicat a aquest diari. Finalment, però, dies després de denunciar públicament el cas, s’han assabentat que el procés judicial s’ha aturar, tot i que en desconeixen el rerefons de la decisió.

La finca en qüestió està situada al número 1 del carrer Balboa i des de fa uns mesos hi viuen dues famílies, incloses dues menors d’edat. Ara, després d’haver fet reformes a l’espai i haver adequat els habitatges, reclamen que se’ls regularitzi la situació a un preu assequible.

El que denuncien de manera frontal és que se’ls hagués anunciat que se’ls aplicarà una mesura cautelar de manera totalment inesperada. Aquesta decisió és poc comuna, ja que implica l’expulsió dels ocupants abans de la celebració de cap judici i s’acostuma a utilitzar en situacions conflictives o d’ocupació del domicili habitual d’algú. Tanmateix, la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, va demanar fa tan sols quatre mesos que s’ampliessin els supòsits en què es reclamessin mesures cautelars davant les ocupacions. A Barcelona, però, no és gens habitual que això passi, menys encara amb una ocupació d’aquesta mena.

Els ocupants del bloc lamentaven, doncs, haver-s’hi trobat amb una situació “d’absoluta incertesa” sense que els hi hagués arribat cap notificació judicial ni comunicació per part de la propietat. De fet, se’n van assabentar quan, per iniciativa pròpia i després de veure , van trucar a la Ciutat de la Justícia i van demanar per la situació jurídica del bloc. Davant els intents de descobrir si podien estar tranquils, es van trobar la batzegada. “Sí, s’ha dictat el desnonament com una mesura cautelar, ens van dir als jutjats”. Ara, però, el panorama ha canviat. De moment, els han comunicat que que s’ha interromput el procés. “Desnonament aturat”, celebren els activistes.

Sigui com sigui, el Sindicat d’Habitatge de la Barceloneta evita revelar la propietat de l’espai però reclama a l’Ajuntament de Barcelona que hi arribi a un acord. De fet, en una piulada a Twitter, els activistes li demaven al consistori directament l’expropiació del bloc i li retreien que un espai així hagi pogut quedar desert durant tants anys sense intervenció municipal: “Fa temps que podríeu haver inclòs aquest bloc al parc públic d’habitatge, en canvi, ara afrontem un desnonament cautelar injustificat en plena crisi sanitària i habitacional”, sentenciaven.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa