Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Gir de guió per a tres finques encallades per manca de comprador

La venda bloquejada de tres edificis i un solar situats a la frontera d’Horta-Guinardó i Nou Barris està a punt de viure un gir de guió balsàmic per a totes les parts implicades. Després d’anys de lluita veïnal i d’operacions immobiliàries frustrades, l’Ajuntament de Barcelona ha fet un pas endavant amb la intenció d’utilitzar el tanteig i retracte per comprar el lot de tres edificis de la cruïlla dels carrers Letamendi i Mont-ral. Encara no s’ha fet el tràmit en ferm mentre s’esperen els resultats d’una valoració tècnica, però “políticament l’Ajuntament està interessat a adquirir els edificis”, afirmen fonts de la regidoria d’Habitatge i Rehabilitació consultades pel TOT Barcelona.

La propietat –tres germanes que van rebre l’herència dècades enrere– confirma l’interès municipal i apunta que, de moment, el consistori els ha demanat que preparin documentació vinculada al tanteig i retracte. A més, assegura que el preu de venda és “molt raonable” tenint en compte que dos anys enrere van estar a punt de vendre’l pel doble de diners a una gran promotora immobiliària. Així, el preu que haurà de pagar l’Ajuntament si finalment remata l’operació estarà al voltant dels 1.300.000 euros i li permetrà adquirir un solar d’uns 500 metres quadrats i 86 habitatges repartits en tres blocs.

Més enllà del govern d’Ada Colau i de la família propietària, però, les principals afectades per aquesta nova voluntat són les 45 famílies llogateres que resisteixen i que fa anys que denuncien situacions d’assetjament immobiliari a les finques.

Degradació i vendes frustrades

Els veïns acumulen tota mena de situacions vulnerables i alguns d’ells fa 50 anys que hi resideixen. Com el lloguer que paguen és baix, en comparació amb els preus actuals a Barcelona, van arribar a acceptar com a mal menor les reticències de la propietat a fer reparacions necessàries als edificis. “Vam decidir organitzar-nos per fer una mena de comunitat de veïns i encarregar-nos del més bàsic posant 5 euros mensuals per fer les millores bàsiques, però no és suficient”, explicava un dels llogaters, Joaquín Ortiz, a aquest diari a finals de 2018. De fet, la situació de degradació és tan evident en algunes zones que l’edifici del número 103 del carrer Letamendi es va arribar a estudiar pels serveis municipals com a infrahabitatge.

Aquell constant estira-i-arronsa amb la propietat per les mancances de manteniment als blocs, però, havia deixat de ser la principal precupació dels llogaters uns mesos abans. L’estiu del 2018 l’administradora de finques havia fet saber a una altra veïna, la Fátima, que no podria renovar el seu arrendament i que havia de buidar el pis sense cap opció a negociar. Des de llavors, es van multiplicar els casos a totes les comunitats. Cada veí que finalitzava el contracte es trobava el mateix missatge. Alguns d’ells, tot i així, van decidir quedar-se i seguir pagant cada mes per tossuderia i així va començar la resistència veïnal.

Segons reconeixen ara fonts de la propietat, la decisió de buidar els pisos dels llogaters històrics venia motivada per les condicions que plantejava la gran promotora immobiliària Renta Corporación, que va arribar a signar una opció de compra dels tres edifics de Mont-ral i Letamendi. Aquella operació planejava vendre el paquet immobiliari per uns 2.600.000 euros –el doble del preu actual.

Durant mesos, els veïns de tota la vida dels blocs es van trobar que els pisos buits els van ocupar nous inquilins que generaven molèsties alhora que representants de Renta Corporación pagaven milers d’euros als veïns que acceptessin marxar dels edificis. Com a resposta, els llogaters es van organitzar per fer la guitza als representants de la companyia que es presentaven als blocs amb intencions de fer inspeccions i altres tasques. Finalment, però, la promotora va retirar la candidatura. Segons van indicar al TOT Barcelona fonts de l’empresa, “per falta d’acord amb la propietat”.

Els veïns: il·lusionats però expectants

Des de llavors, molts dels que van acabar contracte i van decidir quedar-se encara no tenen un contracte de lloguer estable tot i seguir pagant mensualment. D’altres, que encara no els ha finalitzat l’arrendament o que tenen un contracte de renda antiga, s’angoixen igualment pel futur de les finques –cada vegada més buides de veïns– i han reivindicat per activa i per passiva que la millor de les opcions és que l’Ajuntament adquireixi els edificis i els dediqui a lloguer social.

Fa anys que ho reclamen i, de fet, el govern municipal s’ho havia arribat a plantejar. Tanmateix, la posició de l’Ajuntament els últims mesos s’havia centrat a fer d’intermediària entre el veïnat, la propietat i una fundació especialitzada en habitatge social que optava a comprar les finques. Davant la manca de liquiditat d’aquesta entitat i la situació de bloqueig de la venda, però, hi ha hagut canvis.

Ara, el govern de comuns i PSC “veu amb bons ulls” comprar la finca després que la propietat hagi anat baixant el preu els últims anys i cap altra operació hagi prosperat. Així, tal com planteja el dret a tanteig i retracte en casos com l’actual, abans de fer una venda a un privat, la propietat està obligada a oferir els edificis a l’administració. I és el que s’ha dut a terme, remarquen fonts de la propietat, com ja havien fet en altres ocasions.

“Si això és així, serà la millor sorpresa que podria donar-nos aquest 2021. Estaríem molt contents”, celebra el portaveu veïnal Joaquín Ortiz. Ara bé, entre l’agraïment i la precaució fins que s’acabi d’oficialitzar, demana a l’Ajuntament que acabi de fer els passos per “posicionar-se definitivament del costat dels veïns”. També el grup d’ERC ha reclamat que el consistori tiri endavant la compra del conjunt immobiliari en diverses ocasions.

Aquesta possibilitat s’acabarà de definir les pròximes setmanes, quan es facin les visites tècniques als edificis. Després d’aquest tràmit, si tot va bé, es podria tancar l’acord d’adquisició municipal per poc més d’un milió d’euros. Així i tot, la despesa que haurà de contemplar el futur propietari no queda aquí. La rehabilitació necessària en aquestes finques està valorada en una xifra d’entre 3,5 milions d’euros i 5 milions d’euros, aproximadament, depenent de què s’hi vulgui fer.

Aquesta futura inversió, però, encara no s’ha definit i tots els implicats se centren a subratllar que, ara per ara, l’objectiu passa de manera prioritària per confirmar el canvi de propietaris. “La nostra voluntat al voltant d’aquestes finques és adquirir-les per sumar-les al parc d’habitatge públic de la ciutat i respondre a les reivindicacions històriques dels veïns”, rematen fonts municipals. La compravenda que els últims anys es dibuixava impossible sembla disposada ara a canviar de rumb.

Més notícies
Una veïna d'un dels edificis del carrer Montal estèn la roba al pati malmès / Jordi Play

La venda impossible de tres edificis angoixa una cinquantena de llogaters

Notícia: La venda impossible de tres edificis angoixa una cinquantena de llogaters
Comparteix
L'Ajuntament assegura que la propietat demana un preu massa alt, mentre la propietat ho nega
Notícia: La venda impossible de tres edificis angoixa una cinquantena de llogaters - Mobile

ERC reclamarà a Colau que compri tres edificis d’Horta on els veïns denuncien ‘mobbing’ immobiliari

Notícia: ERC reclamarà a Colau que compri tres edificis d’Horta on els veïns denuncien ‘mobbing’ immobiliari
Comparteix
45 llogaters no saben quin serà el seu futur després que la propietat hagi deixat de renovar-los el lloguer de manera abrupta
Notícia: ERC reclamarà a Colau que compri tres edificis d’Horta on els veïns denuncien ‘mobbing’ immobiliari - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa