ERC reclamarà a Colau que compri tres edificis d’Horta on els veïns denuncien ‘mobbing’ immobiliari

El cas dels 45 veïns d’Horta rebelats contra les propietàries que no els renoven els contractes de lloguer farà que, de nou, els polítics n’hagin de dir la seva. Passarà aquest dijous, en el ple del districte d’Horta-Guinardó. Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, el grup d’ERC presentarà un prec perquè l’Ajuntament faci el pas definitiu i compri les tres finques. Els 16 mesos que han passat des que els veïns van començar a denunciar assetjament immobiliari –intents de desnonaments invisibles i mal estat dels blocs– han posat la urgència sobre la taula.

Així, aquesta setmana, els partits hauran de marcar posicionament sobre el futur d’una cinquantena veïns. El plec demanarà “que s’inclogui una partida pressupostària” en els nous comptes municipals de l’any 2020 “per adquirir els tres edificis”. Són als carrers Letamendi, 103 i Mont-ral, 37 i 39-41. Estan a la frontera del barri d’Horta amb la Guineueta (Nou Barris). 

En aquest debat, serà especialment rellevant què diran el PSC i Barcelona en Comú, l’equip de govern actual. Els socialistes, durant els mesos en què no formaven part del govern, havien arribat a incloure dues peticions d’urgència sobre aquest mateix tema al districte. Tant l’octubre del 2018 com el març del 2019 van reclamar “una immediata solució a la urgència habitacional i social derivada de l’operació de mobbing o assetjament immobiliari” que patien els veïns. Així, els ulls estaran especialment atents a la postura del grup que, a més, governa el districte a través de la figura de Rosa Alarcón (PSC). 

Prevenció contra la gentrificació

Des del bàndol republicà ho forçaran: “Demanem una cosa molt concreta: utilitzar el tanteig i retracte o negociar amb la propietat, perquè sembla que hi està predisposada”, insisteix el conseller portaveu d’Esquerra Republicana al districte, Ricard Farin. Segons el representant d’ERC, cal trobar fórmules per garantir que els veïns no es vegin forçats a marxar del seu barri. Més encara quan es tracta d’Horta, una zona on, precisament, la gentrificació encara no ha mostrat la seva pitjor versió. 

Tanmateix, Joaquin Ortiz, un dels veïns mobilitzats, ja va advertir que durant els darrers mesos alguns inquilins ja han marxat de la comunitat a causa de la pressió immobiliària. En alguns casos, ho van fer després d’acceptar pagaments. Segons la versió veïnal, els hauria proveït Renta Corporación, la gran empresa que va estar interessada a adquirir les tres finques durant mesos. Finalment, però, en van descartar la compra. 

La lluita dels inquilins s’ha centrat darrerament a evitar que el nou possible comprador, Astres Element, pugui entrar als immobles. Treballadors enviats per la companyia han intentat valorar tècnicament els habitatges per seguir endavant amb l’operació, però els llogaters, organitzats, s’hi han oposat. Una actitud defensiva que han adoptat després que les propietàries s’hagin negat a renovar cap contracte de lloguer que hagi expirat des de fa més d’un any. Una decisió que afecta veïns que fa dècades que estan establerts en aquests pisos, molts d’ells d’edat avançada o amb menors a càrrec.

Fonts de l’administradora dels pisos, Fincas Gras, asseguren desconèixer l’estat les negociacions entre la propietat –tres germanes que van rebre els blocs en herència– i Astres Element. Així i tot, posen en dubte la compra de l’espai per part de l’Ajuntament. “Han tingut opcions anteriorment i no han aplicat el tanteig i retracte tot i tractar-se d’un preu raonable”, recorden aquestes fonts. El tanteig i retracte donaria prioritat a l’administració per adquirir una finca pel mateix preu pel qual un privat el voldria comprar. De fet, l’antic regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ja va descartar-ne l’adquisició inicialment.

Sigui com sigui, el prec d’ERC al consell d’Horta-Guinardó serà un pas previ a allò que, finalment, decidirà fer el nou govern BComú-PSC amb la cruïlla entre Letamendi i Mont-ral. Segons els veïns, els plans podrien beneficiar també a l’Ajuntament, ja que podria afegir nous habitatges per dedicar-los a lloguer social. ​

Nou comentari

Més notícies

La resistència de 45 veïns d’Horta fa trontollar els plans de grans immobiliàries

Els veïns s'uneixen per evitar que una empresa interessada a comprar els pisos accedeixi a l'interior dels habitatges

Front comú per reclamar a Blackstone que aturi el desnonament del carrer Hospital

JxCat, ERC, CatECP i la CUP demanen "temps" per negociar en una roda de premsa amb el Sindicat del Raval