Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Conflicte entre una caçacarteristes i les okupes del seu pis del Poble-sec
  • CA

“Us posarem dues querelles penals (sic), un control d’accés i un tall de llum al moment. A més, m’imagino que la companyia elèctrica activarà una altra querella per frau elèctric i intentarà carregar contra vosaltres”. És el que li va dir la veu de Jorge Fe, el gerent de Fuera okupas, a la Meri, ocupant d’uns baixos al carrer Concòrdia (Poble-sec) en una trucada enregistrada a la qual ha tingut accés aquest diari. Aquesta ha estat la resposta “desesperada” de la nova propietària del pis, la famosa caçacarteristes del metro, Eliana Guerrero, davant una ocupació que bloqueja els seus plans de donar un habitatge a la seva germana acabada d’arribar de Colòmbia, assegura Guerrero al TOT Barcelona. Al cap i a la fi, la història d’aquest immoble és, entre versions contradictòries i renyines, el relat d’un nou cas de la batalla per un habitatge assequible a Barcelona. 

Sobre les amenaces de denúncies, talls de llum i controls d’accés –tècnica al·legal basada a situar porters que impedeixen l’entrada a l’habitatge dels ocupants un cop n’han sortit–, el màxim responsable de Fuera okupas no se n’amaga. “De vegades parlem més com Camilo José Cela que com Cervantes, però mira, Cela va guanyar un Nobel. Al final a les coses se les ha de dir pel seu nom i nosaltres no fem res d’il·legal”, argumenta. I tant és així que aquest mateix dilluns, al migdia, les advertències s’acomplien. Dos treballadors de l’empresa contractada per Eliana Guerrero feien guàrdia just al davant de la porta dels baixos de dues plantes ocupats. Poc els importava que a dins hi hagués els habitants de l’espai. Si sortien, ja no hi entrarien més. Una mena de setge amb notes a peu de pàgina. 

Negociacions ‘in situ’

El Sindicat de Barri del Poble-sec els ha donat suport en una crida a la mobilització a través de les xarxes, en la línia de contraprogramar les actuacions de les empreses de desocupacions, i finalment tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d’Esquadra han fet acte de presència, juntament amb una trentena de veïns i activistes pel dret a l’habitatge. L’incident ha acabat amb l’operatiu de l’empresa de desallotjaments extrajudicials desmuntat i una cita fixada per a aquest dijous entre la propietat i els ocupants per negociar una possible sortida al conflicte.

La Meri i les seves companyes de pis volen pactar un lloguer social de 250 euros, “ja sigui aquí o a un altre espai, d’almenys 50 metres quadrats”, reclama. Guerrero, per la seva banda, repeteix que no pot assumir aquesta opció i proposa una compensació econòmica per als okupes si ells accedeixen a marxar aviat. “Jo li he proposat novembre”, diu la Meri, “i ella m’ha respost agost”. Per les ocupants, és massa poc temps, i refereixen que s’activi un procés judicial ordinari. 

Acusacions i contradiccions

Sobre el que ha passat entre Eliana Guerrero i la Meri les últimes setmanes, hi ha poc de clar i molta olor a socarrim. Per un costat, la famosa caçacarteristes del transport públic ha patit un escrache als carrers del Poble-sec, inclòs l’edifici on viu. S’han penjat cartells amb la seva cara, el seu negoci i el seu nom imprès, acompanyats del text: “Aquesta immobiliària contracta matons per extorsionar els nostres veïns”. Les ocupants reconeixen que un grup pròxims a elles es va encarregar de repartir els cartells al barri.

Menys habituals són els anuncis que han aparegut a Internet, denuncia Eliana Guerrero. “Colombiana casada busca sexe i diversió”, resava un reclam aparegut recentment –els mateixos dies de la campanya de desprestigi– al portal Pasión.com, juntament amb el número de telèfon de la dona. En mostrar-l’hi, la Meri recalca que no l’havia vist mai.

Tanmateix, Guerrero eleva la protesta i proclama que el que sí ha pogut veure és com han agredit al seu marit, aspecte que les ocupants neguen, de nou,  rotundament. Així i tot, la propietària explica que va denunciar-ho als Mossos d’Esquadra i que va aportar fotos i vídeos “en un pendrive”. Ara bé, tot i haver compartit amb aquest diari múltiples recursos audiovisuals, la denunciant ha preferit no compartir aquests arxius al·legant motius de privacitat

Per un altre costat, també hi ha incongruències entre una versió i l’altra al voltant de les ofertes fins ara proposades per desocupar l’espai del número 32 del carrer Concòrdia. Eliana Guerrero manté que va arribar a oferir 2.500 euros a les noies que viuen a l’immoble de manera presencial. Per contra, tant el relat de les ocupants com el del mateix gerent de Fuera okupas –qui ha estat en contacte constant amb la Meri– ho desmenteix. “Mai se’ns ha ofert tal quantitat”, reivindica la portaveu de les ocupants. En aquest sentit, l’únic document amb un pacte econòmic, al qual també ha tingut accés el TOT Barcelona, proposava 1.000 euros de compensació si desallotjaven els baixos. 

Del BBVA a un particular

Una altra de les confusions al voltant d’aquesta ocupació és la quantitat de béns immobles que té en propietat Eliana Guerrero. En moltes ocasions, la legitimitat en la decisió d’ocupar un pis es basa en si es tracta d’un gran tenidor o d’un petit propietari. En conversa amb aquest diari, la famosa cercadora de furtadors defensa que únicament té dos espais al seu nom: el local on treballa i el pis ocupat del carrer Concòrdia. I en ambdós casos n’està pagant la hipoteca, explica. Tanmateix, reconeix que va comprar el pis del carrer Concòrdia perquè estava a un preu reduït en relació al mercat –ja que estava ocupat. Ella el va adquirir “fa tres mesos”, mentre que els okupes s’hi estan des del setembre. “És l’únic que em podia permetre, ja que sóc una simple autònoma”, es justifica Guerrero. 

Qui li va vendre el pis va ser Divarian, la marca que gestiona els immobles de BBVA, indica la propietària. En aquest sentit, les ocupants incideixen en què elles van entrar a un espai buit quan era propietat d’un fons immobiliari que gestiona els actius d’un banc i que tenen bona relació amb el veïnat. 

Més notícies
Rècord d’ocupacions a Barcelona per la crisi de l’habitatge
Notícia: Rècord d’ocupacions a Barcelona per la crisi de l’habitatge
Comparteix
Els districtes amb més immobles ocupats són Ciutat Vella, Nou Barris i Sants-Montjuïc
Front comú per reclamar a Blackstone que aturi el desnonament del carrer Hospital
Notícia: Front comú per reclamar a Blackstone que aturi el desnonament del carrer Hospital
Comparteix
JxCat, ERC, CatECP i la CUP demanen "temps" per negociar en una roda de premsa amb el Sindicat del Raval

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa