Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament estudia si reallotja els ocupes del bloc incendiat al Raval
  • CA

L’Ajuntament ha començat aquest divendres a reallotjar els llogaters de prop d’una trentena de pisos socials del Raval que viuen des de fa 14 dies sense llum, arran d’un incendi declarat la tarda de Cap d’Any. El Consistori els ha ofert traslladar-se a hotels i aparthotels a diferents punts de Barcelona -alguns, fora de Ciutat Vella- mentre s’allarga la reparació de la instal·lació elèctrica, destrossada pel foc. En paral·lel, el districte de Ciutat Vella té pendent resoldre si es fa càrrec també de persones que han ocupat domicilis de la mateixa promoció pública sense disposar de contracte.

L’Ajuntament indica que “es considerarà cas per cas” la situació dels ocupes de l’immoble per comprovar si alguns d’ells acrediten condicions de vulnerabilitat i decidir si tenen dret a ser hostatjats com els llogaters, als qui el Consistori abona la pensió completa fins que s’arregli l’avaria al bloc, cosa que podria perllongar-se entre dos i tres mesos. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ja avançava dimarts que s’examinarien les circumstàncies dels qui s’havien instal·lat a l’edifici sense que l’Ajuntament els hagués adjudicat un pis.

Segons el govern municipal, es barregen diferents realitats entre qui havia ocupat habitatges en la finca municipal, situada al carrer Nou de la Rambla. En tot cas, la convivència a l’escala s’havia enrarit: a la incomoditat de viure sense llum durant dues setmanes se sumen les queixes d’alguns llogaters, que responsabilitzen els ocupes de forma indiscriminada d’haver provocat l’incendi, presumptament en un intent de punxar la llum de l’ascensor.

Veïns del bloc d’habitatges públics també asseguren que almenys en un dels pisos presos es mercadeja amb droga. Afegeixen que van advertir l’Ajuntament del risc que hi veien abans que es cremés la xarxa elèctrica, però indiquen que el Consistori no hi va intervenir.

La gent gran, primer

En tot cas, l’Ajuntament subratlla que l’operació de desallotjament només inclou per ara els inquilins amb contracte a la promoció del Raval. Recalca també que prioritza reubicar primer la gent gran, majoritària a l’immoble. Alguns veïns encara passaran aquesta nit de divendres a la finca, però el Consistori matisa que queda “molt poca gent” per mudar-se. Postula que el trasllat es completarà “l’abans possible, perquè l’emergència existeix”, degut a la manca de llum i les baixes temperatures.

Els veïns que marxen més a prop del bloc s’instal·len a places d’hotel o d’aparthotel a la Rambla o l’avinguda del Paral·lel; en altres casos, aniran a aparthotels a l’Eixample i a Sant Gervasi. Durant la setmana, treballadors municipals van donar opció als veïns a triar entre marxar a un hotel o un aparthotel. Alhora, els van avisar de la possibilitat d’haver d’anar durant uns mesos fora de l’entorn on viuen.

L’Ajuntament ha justificat que la gran quantitat de persones a hostatjar i que l’incendi coincidís amb les festes nadalenques entremig ha fet alentir el reallotjament. El Consistori va oferir-los albergar-se en pensions per uns dies mentre es buscaven altres places on acomodar-los; només set famílies ho van acceptar. Alguns veïns han justificat que es pensaven que la reparació de l’avaria no anava a trigar tant; altres diuen que temien que els ocupessin la casa si l’abandonaven.

A tot plegat, l’Ajuntament ha contractat vigilància privada durant 24 hores per controlar el portal al bloc. El Consistori afirma que els guàrdies continuaran protegint l’entrada mentre s’efectuïn les obres. Diu també que la Guàrdia Urbana està patrullant amb més freqüència al voltant de l’edifici les darreres nits i que ho seguirà fent mentre estigui deshabitat. En paral·lel, es posa a disposició dels llogaters un telèfon per si necessiten tornar puntualment a recollir pertinences als domicilis mentre es reparen els danys a l’escala.

Més notícies
L'arquitecte Ricardo Bofill, durant el seu nomenament com a doctor 'honoris causa' per la UPC el 30 de setembre de 2021 / Joan Mateu (Europa Press)
Mor l’arquitecte barceloní Ricardo Bofill, autor del Walden i l’Hotel Vela
Notícia: Mor l’arquitecte barceloní Ricardo Bofill, autor del Walden i l’Hotel Vela
Comparteix
Bofill és un dels arquitectes barcelonins més internacional de la segona meitat del segle XX
Chewing Mask, el xiclet que evita el contagi del coronavirus / Chewing Mask
Chewing Mask, el xiclet contra el contagi del coronavirus
Notícia: Chewing Mask, el xiclet contra el contagi del coronavirus
Comparteix
Una empresa barcelonina assegura que ha trobat un producte que evita la infecció de la Covid-19

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa