Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament amenaça d’expropiar un edifici d’un fons si no ofereix un lloguer social als ocupants
  • CA

L’Institut Municipal d’Habitatge de Barcelona (IMHAB) ha enviat un requeriment al fons voltor Vauras Investment perquè en el termini d’un mes ofereixi un lloguer social als ocupants de l’edifici del carrer Lleida, 38, al Poble-sec, en compliment del nou decret d’Habitatge aprovat per la Generalitat a finals del 2018. En el cas que la companyia faci cas omís del requeriment, la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament, Lucía Martín, ha amenaçat de fer servir “totes les eines” al seu abast per denunciar l’incompliment, que inclou l’expropiació de l’edifici.

El bloc Llavors –com es coneix popularment l’edifici– està ocupat des de fa dos anys i mig i tot just fa deu dies havia de ser desallotjat, però el jutjat número 48 de primera instància va ordenar suspendre el procediment perquè l’entrada en vigor del decret ha canviat la situació legal de les famílies i va donar cinc dies al fons perquè valorés “les al·legacions de vulnerabilitat” de les famílies i comuniqués si pensava oferir-los un lloguer social. Aquest mateix dilluns el sindicat d’habitatge del Poble-sec ha denunciat que el fons no ha respòs a la demanda de la jutge.

Un procés exhaustiu

Segons el nou decret d’habitatge 17/2019, les famílies vulnerables que ocupin pisos de grans propietaris –es considera gran tenidor a partir de 15 pisos– tenen dret a que els ofereixin un lloguer social sempre que puguin certificar que hi viuen des de sis mesos abans de l’entrada en vigor de la norma. També és imprescindible que les famílies okupes hagin estat catalogades com a persones en situació d’exclusió residencial pels serveis socials municipals i que no hagin rebutjat cap oferta de reallotjament.

En aquest context, l’Ajuntament de Barcelona ha exigit a Vauras Investment que compleixi amb les seves obligacions legals i investigui la situació de vulnerabilitat de les famílies i “si es donen els requisits legals necessaris, oferir un lloguer social a les persones que resideixen als pisos per tal que la seva ocupació esdevingui legal”. Si hi ha base legal per fer-ho i el fons ignora el requeriment, el consistori avisa que declarà “l’incompliment de la funció social amb possible expropiació forçosa i sancionar si concorre infracció”, segons diu l’escrit enviat a la companyia.

Per la seva banda, tant les famílies com el sindicat de barri esperen “la resposta de la jutge” per saber com es resoldrà el cas i reclamen que la Generalitat i l’Ajuntament “apliquin els mecanismes jurídics necessaris per tal de fer complir el marc legislatiu vigent”. L’entitat també ha anunciat que estudia “fórmules legals per denunciar” Vauras Investment i asseguren que el fons “no ha complert amb el requeriment del jutjat ni s’ha comunicat amb les famílies per demanar informació”.

Més notícies
Primer macrodesnonament suspès pel nou decret d’habitatge de la Generalitat
Notícia: Primer macrodesnonament suspès pel nou decret d’habitatge de la Generalitat
Comparteix
La jutgessa obre la porta a què es faci lloguer social a les sis famílies que havien ocupat els pisos del fons voltor Vauras Investment
Les sis famílies que van desafiar un fons d’inversió i ara poden derrotar-lo
Notícia: Les sis famílies que van desafiar un fons d’inversió i ara poden derrotar-lo
Comparteix
Els afectats per un possible macrodesnonament, suspès a última hora, han fet pinya per sobreposar-se a les negatives a negociar per part de la gran empresa Vauras Investment

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa