Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
València, rescatada per Espanya pel forat econòmic de la Copa Amèrica

Fa quinze anys, València, alehores una ciutat mitjana d’Europa sense gaire projecció més enllà del circuit de Fórmula 1 estrenat l’any 1999, s’enganxava a la vela per mirar de situar-se en el mapa turístic. Sense un front marítim estructurat, la ciutat del Túria, governada pel PP, es va llançar a una aventura perillosa de crèdits per afrontar la construcció pràcticament de vell nou d’infraestructures que satisfessin els organitzadors de la Copa Amèrica. En total, segons els càlculs que va fer l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques després de l’edició del 2007, la Copa va tenir un impacte total sobre la renda del País Valencià entre el 2004 -preparatius- i el 2007 de 2.724 milions d’euros. D’aquests, 2.061 milions es van destinar a les infraestructures.

El turisme i els superiots: engrunes de despesa

Curiosament, els ingressos derivats de l’activitat turística al voltant de l’esdeveniment, un dels arguments principals que les institucions estan fent servir per justificar que Barcelona aculli aquest esdeveniment el 2024, a València només va suposar 165,3 milions d’euros a càrrec de visitants per veure les regates, megaiots i mitjans de comunicació. I si comptem la despesa total de tots els agents implicats en la competició, que inclou tota mena de despeses, cànons i altres conceptes, la xifra puja fins als 615 milions.

Per altra banda, dels turistes rebuts, el 41,2% eren residents al País Valencià. El 24,6% procedien de la resta de l’Estat i només el 34,2% eren estrangers. És a dir, que les expectatives de projecció internacional van ser molt limitades. L’informe també diu que la Copa va servir per crear o mantenir 73.800 llocs de treball.

Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques

Com va detallar l’informe de l’IVIE, qui va fer una aportació més gran va ser la Generalitat Valenciana, amb 1.246.000 milions, seguit del consorci -integrat per Generalitat, ajuntament i Estat- amb 441.129.968. Després, l’Ajuntament de València va aportar 69 milions de forma directa. Era un informe triomfalista: “La celebració a València de l’America’s Cup comporta una injecció de despesa de tal magnitud que ha suposat un augment anual durant tres anys al voltant de l’1% del PIB i de l’ocupació, generant un total acumulat de 5.748 milions d’euros de producció, 2.724 milions de renda i 73.859 llocs de treballllarg del període 2004-07. Però què va passar realment?

De l’eufòria al perdó d’Espanya

Doncs que l’operació Copa Amèrica ha suposat un forat de 94 milions d’euros en pèrdues en tancar la segona edició que va acollir el 2010, segons les dades que es van difondre el 2018, a les portes que l’Estat espanyol acabés assumint 400 milions d’euros de deute en crèdits ICO que tenia el consorci que gestionava la Copa Amèrica a València. El 2021, l’Ajuntament de València, tal i com ha pogut constatar el TOT Barcelona, va pagar 6 milions d’euros que encara devia de la Copa, i aquest 2022 n’ha de pagar 6 més. Aleshores haurà liquidat el deute, amb l’ajuda de l’Estat el 2019, i assumint el repartiment de pèrdues que hi ha hagut.

Barcelona serà un model diferent?

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reconeix que la Copa Amèrica va ser contraproduent per a la ciutat de València però ho atribueix a un “pelotazo” del govern del PP d’aleshores. “A València va haver la clàssica gestió de pelotazo, amb un endeutament molt fort de les administracions públiques”, ha valorat. L’Ajuntament de Barcelona destinarà 10 milions per acollir la Copa Amèrica de 2024, i en total, les institucions públiques i col·laboradors privats han compromès 70 milions per traslladar les 14 setmanes de competició entre l’Hotel Vela i el Port Olímpic. No s’espera cap gran obra pública per tal d’acollir la competició.

Més notícies
Autoritats catalanes amb la Copa Amèrica a Barcelona / Foto: Arduino Vannucchi

Barcelona se la juga amb una Copa Amèrica que altres ciutats rebutgen

Notícia: Barcelona se la juga amb una Copa Amèrica que altres ciutats rebutgen
Comparteix
L'entusiasme de les autoritats catalanes contrasta amb el recel i els costos econòmics a les últimes seus de la competició
Notícia: Barcelona se la juga amb una Copa Amèrica que altres ciutats rebutgen - Mobile
El club de Vela del Port Olímpic / Jordi Play

Què és la Copa Amèrica de Vela? Les claus

Notícia: Què és la Copa Amèrica de Vela? Les claus
Comparteix
Es va disputar per primer cop l'any 1851 i van guanyar els Estats Units d'Amèrica, per davant de Londres
Notícia: Què és la Copa Amèrica de Vela? Les claus - Mobile
Autoritats catalanes amb la Copa Amèrica a Barcelona / Foto: Arduino Vannucchi

Copa Amèrica a Barcelona: 900 milions d’euros d’impacte estimat

Notícia: Copa Amèrica a Barcelona: 900 milions d’euros d’impacte estimat
Comparteix
Les administracions públiques llueixen unitat i prometen una pluja de milions
Notícia: Copa Amèrica a Barcelona: 900 milions d’euros d’impacte estimat - Mobile
Autoritats catalanes i organitzadors de la Copa Amèrica, al port de Barcelona / JR

L’Ajuntament de Barcelona paga 10 milions d’euros per la Copa Amèrica

Notícia: L’Ajuntament de Barcelona paga 10 milions d’euros per la Copa Amèrica
Comparteix
La Generalitat no ha revelat la seva aportació, però la injecció pública i privada suma 70 milions d'euros
Notícia: L’Ajuntament de Barcelona paga 10 milions d’euros per la Copa Amèrica - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Neus a març 31, 2022 | 17:00
    Neus març 31, 2022 | 17:00
    En definitiva, el 80% de l'article és sobre la copa Amèrica de València i extrapola la ciutat a Barcelona, donant a entendre que les conseqüències seran molt similars (si no les mateixes), sense tenir en compte (de manera conscient) les diferències estructurals que hi ha entre ambdós casos. Finalment es dona informació objectiva de les diferències com a opinions de l'alcaldessa. Crec que d'això se'n diu desinformar.

Nou comentari

Comparteix