La vaga a Nissan obliga a aturar la planta de la Zona Franca per falta de subministraments

El 100% dels empleats de la fàbrica de Montcada i Reixac deixen de treballar, segons els sindicats, per reclamar un futur per a l'empresa

La fàbrica de Nissan a la Zona Franca aturarà la producció aquest dimecres a les 14 hores perquè s’ha quedat sense subministraments per produir a conseqüència de la vaga indefinida que han convocat els sindicats per exigir un pla industrial davant les incerteses sobre la continuïtat de l’empresa a l’Estat i a Europa, segons han confirmat fonts de l’automobilística i sindicals.

Les organitzacions sindicals van optar perquè fessin la vaga només el centenar de treballadors del centre de Montcada i Reixac, que s’ocupa d’estampació de carrosseria i proveeix tant centres de Renault a França com les instal·lacions barcelonines. L’estratègia vol comprometre una comanda de més de mil pick-ups que la multinacional ha d’entregar a Mercedes al maig.

El seguiment de l’aturada ha sigut del 100% a la planta de Montcada i Reixac des de dilluns, segons fonts sindicals, que consideren que s’ha assolit l’objectiu de l’aturada tot i que el futur continua “igual d’incert” per la plantilla.

Segons el comitè d’empresa, la direcció de la planta ha demanat a la majoria dels treballadors que vagin a casa amb un permís retribuït davant la impossibilitat de seguir treballant. Així, està previst que a les dues del migdia surtin els treballadors de la planta de Body, mentre que els de Muntatge (excepte els de línia final), Pintura i Power Train (excepte la part del forn) se’ls trucarà perquè no vagin a la Zona Franca. Pel que fa els departaments de Manteniment, seguiran treballant en els torns que els toca.

L’aturada “comença a donar els seus fruits”

Amb tot, els treballadors afectats per a manca de peces no aniran a la feina ni dijous ni divendres, dia en què se’ls comunicarà si dilluns poden tornar o no a l’activitat. En un comunicat, els representants sindicals han celebrat que l’aturada de Montcada “comença a donar els seus fruits”.

El comitè d’empresa de Nissan demana a la direcció un “pla industrial de futur per a les fàbriques catalanes” i que es garanteixi l’ocupació dels 3.000 treballadors directes i els més de 20.000 indirectes. Els centres de la multinacional nipona han anat perdent volum de producció any rere any i l’automobilística estudia des de principis d’any la viabilitat de les seves instal·lacions a la Zona Franca. A principis d’estiu, s’espera que es faci pública la decisió de l’empresa.

Després que Nissan comuniqués a la plantilla que tornaria a obrir parcialment els centres de Catalunya aquest dilluns, els sindicats que formen part del comitè d’empresa de la Zona Franca i de Montcada i Reixac –CCOO, UGT, USOC i CGT– van cridar els treballadors a no anar a la feina. L’empresa tenia la intenció de posar en marxa la línia dos a les instal·lacions barcelonines, que és la que produeix la pick-up de Mercedes.

Les organitzacions sindicals han organitzat una caixa de resistència per ajudar els treballadors que fan vaga a Montcada i que no percebran el seu salari.

Més informació

Nou comentari