Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un tribunal frena la privatització dels Serveis Funeraris de Barcelona
  • CA

L’Ajuntament suspèn la venda de l’últim 15% d’accionariat municipal de Serveis Funeraris de Barcelona a petició d’un jutjat. Una empresa del sector, Pompas Fúnebres Mediterráneas, S.L., va interposar un recurs contenciós administratiu contra la privatització definitiva d’aquesta societat público-privada i va demanar mesures cautelars.

Segons un informe de l’empresa municipal Barcelona Serveis Municipals (B:SM), el tribunal número 17 d’aquest àmbit a Barcelona ha sol·licitat “paralitzar en la mesura que sigui possible” el procés de venda.

Així, B:SM ha publicat aquest dimecres al Portal de Contractació Pública l’avís de suspensió de la subhasta pública d’aquestes accions “fins al moment processal que permeti la seva continuació”. El passat 15 d’octubre finalitzava el termini de presentació d’ofertes. En cas que quedés deserta, s’assignarien a l’accionista majoritària Mémora.

Ajornament per “respecte”

Fonts municipals consultades pel TOT Barcelona assenyalen que la mesura cautelar “encara està pendent de resolució per part del jutge”, però que l’Ajuntament ha optat per “ajornar la tramitació de la venda per respecte a la decisió a prendre pel jutjat”. “S’espera que aquesta decisió es produeixi en el termini aproximat d’una setmana; si la decisió és favorable es continuarà amb el procediment de venda”, afegeixen.

Les mateixes fonts detallen que l’empresa disconforme amb la licitació ha presentat un recurs directament contra l’acord del plenari de febrer de 2020 on es va aprovar la venda. “S’està seguint el procediment amb tot el rigor jurídic”, insisteixen.

Successives vendes

La privatització definitiva es va aprovar al febrer amb el vot a favor del govern Bcomú-PSC i dels grups d’ERC i Manuel Valls. Actualment el consistori ja només posseeix el 15% de les accions, després de dues vendes –en mandats del PSC i de CiU– que han deixat el 85% restant en mans de l’empresa Mémora. La poca capacitat decisòria actual del consistori en el consell d’administració va ser el principal argument esgrimit pel govern per justificar la venda.

La societat gestiona 4 tanatoris a Barcelona i 3 més a l’àrea metropolitana i presta 14.000 serveis anuals. El govern municipal de Pasqual Maragall va crear aquesta societat mercantil el 1997 i un any més tard en va vendre el 49% al Grup Mémora. Durant el mandat de Xavier Trias es va dissenyar la venda del 51% restant, però només se’n va executar el 36%. El govern d’Ada Colau (Bcomú) va prometre, entre grans crítiques al sector privat, la creació d’una funerària pública. D’aquest projecte estrella dels comuns no hi ha notícies des del febrer de 2019 quan el ple la va tombar per falta de majoria.

Més notícies
Sense notícies de la funerària de Colau en la privatització definitiva de Serveis Funeraris
Notícia: Sense notícies de la funerària de Colau en la privatització definitiva de Serveis Funeraris
Comparteix
Còmoda aprovació amb els vots de Bcomú, PSC, ERC, PP i Valls | El govern justifica la venda de l'últim 15% d'accions com a “política financera”
Colau completa la privatització de Serveis Funeraris amb la venda de l’últim 15% d’accions
Notícia: Colau completa la privatització de Serveis Funeraris amb la venda de l’últim 15% d’accions
Comparteix
ERC i Manuel Valls donen suport a la venda de les participacions | Silenci sobre la funerària pública

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa