Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Treballadors i TMB pacten una treva per aturar la vaga de Bus
  • CA

S’ha arribat a un preacord entre els treballadors del Bus de Barcelona i els responsables de TMB per aturar la vaga de servei, després d’una reunió amb la mediació també del Departament de Treball. En aquesta reunió es pretenia aturar la vaga indefinida que estava previst començar aquest dilluns, 17 d’octubre, i de moment, s’ha acordat una treva temporal a l’espera que l’assemblea de treballadors ratifiqui el preacord per desconvocar la vaga.

Dilluns i dimarts, sense vaga

D’entrada, els dos primers dies de vaga queden suspesos, a l’espera que dimecres es facin les votacions de l’assemblea. I com s’ha arribat al preacord? Segons informen fonts sindicals, s’ha aconseguit la recuperació complement al lloc de feina, un requisit que havia demanat la plantilla en assemblea que volia 4,6 dies per any treballat. Les dues parts han trobat una solució intermèdia: el 40 % es podran recuperar ara i el 60 % de dies es podran utilitzar per avançar la jubilació.

El comitè de treballadors també ha aconseguit avenços en la reorganització del treball. Per exemple, qüestions com els desplaçaments, de manera que els conductors cobraran els desplaçaments des del final de la ruta fins al centre de treball, les jornades laborals dels caps de setmana o la paga per antiguitat. A la pràctica, tot plegat pot suposar un augment d’un 7 %, molt a prop del 9 % que es plantejaven a l’inici de les vagues.

Sigui com sigui, les jornades de vaga del Bus van començar el 22 de setembre, a les portes de la Mercè, amb un total de nou dies de vaga amb afectacions en diferents horaris.

Quina és la raó de fons del conflicte?

La raó és que, tal i com va avançar el TOT Barcelona, al voltant d’uns 4.200 treballadors de les línies d’autobusos de Barcelona han cobrat 25,6 milions d’euros menys del que haurien d’haver percebut a través de la nòmina en els últims 18 anys. La diferència entre els sous liquidats i els que realment haurien d’haver-se transferit suma més d’un milió d’euros anual a partir de 2005.  Segons va dir TMB, el desajust en les remuneracions als empleats va ser un “error en el càlcul” d’un complement fix inclós en el sou, el plus de lloc de treball.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa