Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’SmartCatalonia Challenge busca la solució més innovadora per millorar l’operativa del port
  • CA

La quarta edició de l’SmartCatalonia Challenge, que celebrarà la final aquest dijous en el marc del Saló Internacional de la Logística (SIL), busca la solució més innovadora per millorar l’operativa del Port de Barcelona i optimitzar l’ecosistema empresarial mitjançant l’ús de tecnologies avançades com el Big Data o l’Internet de les Coses (IoT). El guanyador tindrà la possibilitat de dur a terme una prova pilot al port i es repartiran 10.000 euros entre els tres millors projectes.

“Fins ara hem ajudat a crear estratègies smart als ajuntaments per resoldre reptes locals i avui ajudem a impulsar l’estratègia smart d’una infraestructura cabdal per al desenvolupament econòmic del país”, va explicar el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, durant la presentació del projecte al març. Les noves tecnologies permeten automatitzar processos, connectar tots els actors de la cadena logística i agilitzar transaccions i tràmits.

Un smart port per a una smart city

El Port de Barcelona està en mig d’un procés de transformació digital per millorar la seva eficiència i potenciar el seu creixement sostenible. “La innovació i la transformació digital són eines per avançar en matèria de sostenibilitat i per incrementar el valor econòmic, social i ambiental que aportem a l’economia i a la societat”, assegurava recentment la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa. “La innovació ha de ser oberta, col·laborativa, impulsada per la demanda i amb una forta base tecnològica”.

Mercè Conesa i Jordi Puigneró en la presentació de l’SmartCatalonia Challenge / ACN

Amb l’objectiu d’impulsar la digitalització, tant en l’àmbit portuari com en el conjunt de la cadena logística, el port ha creat l’àrea Digital Port, que ha definit 54 accions prioritàries per a la instal·lació que estan en diferents fases d’execució. En els pròxims quatre anys el Port de Barcelona invertirà 10 milions d’euros per desplegar una nova xarxa de telecomunicacions per aprofitar el potencial del 5G.

Els 6 reptes de l’SmartCAT Challenge

L’SmartCAT Challenge està dirigit a pimes i start ups que havien de dissenyar i proposar aplicacions mòbils i solucions basades en tecnologies avançades. Aquest dijous un jurat d’especialistes escollirà els guanyadors entre els 10 projectes finalistes. Hi ha tres primers premis –un de 5.000 euros, un altre de 3.000 euros i un de 2.000 euros– i un premi especial que consistirà en realitzar una prova pilot del producte al Port de Barcelona.

El repte està dividit en sis categories: monitoratge de l’ocupació en temps real de la zona d’espera dels camions que han d’embarcar als ferries; gestió de la mobilitat dels creueristes que arriben a Barcelona; la utilització i aplicacions del mapa en 3D del Port; la millora de la inspecció dels molls i de la profunditat subaquàtica amb l’ús de drons; la mesura automàtica de volums i pesos dels residus sòlids lliurats pels vaixells; i la millora de la xarxa de sensors de contaminació marina perquè sigui capaç de generar alertes automàtiques.

Més notícies
El Port creix a ritme de rècord gràcies al comerç exterior
Notícia: El Port creix a ritme de rècord gràcies al comerç exterior
Comparteix
El tràfic de contenidors augmenta un 8% al maig per la recuperació de les exportacions
Intervenen cinc tones de cocaïna amagades en contenidors del Port
Notícia: Intervenen cinc tones de cocaïna amagades en contenidors del Port
Comparteix
L'operació ha permès la detenció de sis persones que es dedicaven a introduir droga a Barcelona
Restaurants i pubs del Port Olímpic de Barcelona
Ensurt al Port Olímpic per un incendi en una marisqueria
Notícia: Ensurt al Port Olímpic per un incendi en una marisqueria
Comparteix
El foc s'ha originat en una campana extractora i ha causat 6 ferits lleus per inhalació de fum
Els contenidors mantenen els resultats del Port de Barcelona en positiu
Notícia: Els contenidors mantenen els resultats del Port de Barcelona en positiu
Comparteix
L'enclavament ha mogut 22,2 milions de tones fins a l'abril, un 1,3% més que en el primer quadrimestre de 2018

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa