Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Sant Antoni defensa el seu pla d’usos: el barri no vol més bars
  • CA

Al carrer, poca gent està al corrent de la batussa política entre Comuns i PSC pel nou pla d’usos de l’Eixample. Això sí, tothom té un posicionament clar sobre si cal o no restringir els bars i restaurants del districte. A dia d’avui només hi ha tres zones de l’Eixample que tenen una regulació pròpia: el carrer de Girona, Paral·lel i el barri de Sant Antoni, on la restauració està limitada des del 2018. A Sant Antoni vivien tranquils i aliens al guirigall polític, però l’últim gest del PSC els ha posat al centre del debat i ara veuen perillar una regulació que tant veïns com comerciants asseguren que “no genera cap problema”.

Quan semblava que hi havia consens a l’executiu municipal, el PSC es va desmarcar a última hora de la proposta final al·legant que calia reestructurar les limitacions d’alguns carrers importants del barri de Sant Antoni, entre d’altres. Una línia vermella per als Comuns que, a més, han alertat que si no s’actua aquesta setmana, hi haurà barra lliure per la restauració a la majoria de carrers de l’Eixample. La raó és que el pròxim 13 de març acaba el termini de 2 anys de moratòria de la suspensió de llicències aprovada el 2021. Així, a l’espera de noves negociacions, o es reverteixen algunes de les restriccions a Sant Antoni o la resta de l’Eixample -allà o encara no hi ha cap pla d’usos vigent- deixarà d’estar regulat.

Superilla del barri de Sant Antoni, a Barcelona / Europa Press
Les superilles de Sant Antoni són el principal reclam pels negocis de restauració | Europa Press

Els problemes de ser la moneda de canvi

Tant comerciants com veïns del barri tenen clar que no desitgen ser cap moneda de canvi. “No volem ser objecte de negociació i més amb unes eleccions d’aquí a dos dies”, diu el president de l’Associació de Veïns, Pep Sala. Una idea força similar a la que sosté l’Eix Sant Antoni Comerç. El seu president, Jordi Arias, lamenta que “per culpa de Sant Antoni no s’acabi aplicant un bon pla a la resta de l’Eixample”, però insisteix alhora que “no té cap sentit tocar el pla d’usos del barri si ja funciona i ningú s’ha queixat”.

Tampoc ho entenen a l’associació veïnal, que expliquen que el barri s’havia omplert de bars, discoteques i supermercats 24h. En tot cas, no tots els carrers del barri responen a una mateixa idiosincràsia. I aquest, de fet, és un dels arguments dels socialistes per tirar enrere una part del pla d’usos; carrers com Sepúlveda tenen molts locals buits, diuen. En aquest sentit, Sala respon que “si la mitjana de locals buits al barri és d’un 10%, en aquest carrer potser rondem un 12%”. Tots dos, però, coincideixen en el fet que cal omplir aquests locals, malgrat que aposten per una política de dinamització del comerç de proximitat.

Els supermercats 24h és un dels negocis que més havia proliferat en els darrers anys TOT BARCELONA

Els líders veïnals i de comerç reconeixen que molta gent és aliena a la polèmica. En tot cas, es reafirmen en el fet que ningú vol més bars al barri. És el que opinen, també, el Joan i la Mar, que tenen una floristeria al bell mig del barri. “S’ha acabat la broma”, diu amb contundència el botiguer, que posa l’exemple dels carrers de d’Enric Granados o Blai com “espais que expulsen els veïns”. El matrimoni assegura sentir-se desprotegit per les administracions i demana “deixar de tocar el que funciona” i centrar-se en altres problemes majors com “la manca de seguretat o els preus dels lloguers”.

El carrer de Sepúlveda, al centre de totes les mirades

La polèmica dels darrers dies s’ha centrat al carrer de Sepúlveda, malgrat que des de l’associació de veïns diuen que la proposta socialista “pretén tirar enrere les restriccions, pràcticament, a la meitat del barri”. A Sepúlveda hi ha la Carnisseria Anna Subirats, un establiment històric que les ha vist de tots colors. “Els bars a nosaltres no ens aporten res i, als veïns, soroll”, diuen les propietàries, que s’han assabentat de la notícia per l’allau de periodistes que les han visitat en els darrers dies. I sobre la manca de locals buits, afirmen que “en aquest tram de carrer només n’hi ha dos”.

Anna Subirats considera que els va millor “tenir al costat una impremta que un bar” TOT BARCELONA

Uns metres més enllà té la seva llibreria en Jesús Díaz, el qual tampoc creu que la barra lliure de llicències ompli el carrer de bars: “Pot entrar o sortir algun restaurant, però és un carrer de transició i poc atractiu per muntar negocis”, creu un llibreter que fa més de 30 anys que és al barri.

Un futur del tot incert

El Gremi de Restauració ha criticat les restriccions successives als bars i restaurants. Comerciants i veïns de Sant Antoni, però, n’estan satisfets. També ho estan en altres zones de Barcelona com el carrer de Girona. Allà, els comerciants tenen bones paraules cap al seu pla d’usos. Això sí, alguns establiments històrics alerten que feta la llei, feta la trampa. En aquest sentit, demanen estar alerta i vigilar, ja que s’ha limitat les llicències per a restaurant però no per a alimentació, fet que alguns negocis – sobretot franquícies- han aprofitat per instal·lar-se al carrer.

Cada cop queda menys marge de maniobra per arribar a un acord. En tot cas, si les negociacions entre Comuns i PSC fracassen, Sant Antoni quedarà com està: amb el pla d’usos aprovat el 2018 intacte. Si els d’Ada Colau cedeixen, però, en alguns carrers del barri podrien tornar a proliferar els bars de manera massiva. “Durant els darrers anys han obert una desena de bars o restaurants i una cinquantena de botigues o més”, diu Pep Sala per explicar el gran canvi que ha patit el barri. En Jordi Arias, de l’eix comercial, també aposta per mantenir tot com està i, de fet, afirma que recular seria “repetir errors del passat”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: EldeGràcia a febrer 02, 2023 | 07:28
    EldeGràcia febrer 02, 2023 | 07:28
    Benvinguts a l'economia "SuperIlla". Franquícies de restaurants, forns de la cadena Vivari, minisupermercats 24h, empanderies argentines i un llarg etcètera al servei del turistam i els expats que hi haurà als pisos. Ah, i el mobiliari urbà ideal perquè s'hi esperin els repartidors de Glovo o el Just Eat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa