Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els restauradors porten Colau a tribunals per l’encariment de terrasses a la plaça Reial
  • CA

Els restauradors posaran en mans dels tribunals l’encariment de la taxa de terrasses, que afecta de forma especial a la plaça Reial amb una pujada de més del 1.000%. El Gremi de Restauració de Barcelona per una banda i l’associació d’empresaris de la plaça per una altra presentaran aquesta setmana dos contenciosos administratius contra l’ordenança fiscal aprovada al desembre. “Ja vam anunciar que estudiaríem accions legals i ara, amb l’anàlisi del cas que hem fet amb experts fiscalistes, estem convençuts que l’ordenança violenta la legalitat”, avança el director del gremi, Roger Pallarols.

En una entrevista telefònica amb el TOT Barcelona, Pallarols argumenta que “hi ha dubtes seriosos de la legalitat” de la pujada de taxes, perquè “trenca la unitat de mercat i resta competitivitat a la plaça Reial respecte a la resta de la ciutat”. L’encariment, assegura, “genera una enorme preocupació” en aquest punt emblemàtic de Ciutat Vella: “Els empresaris afectats estan ara prenent consciència de la gravetat de la mesura i hauran de prendre decisions, perquè un increment tan elevat d’un any a un altre suposa un problema de viabilitat”. Segons Pallarols, per fer quadrar els comptes hauran d’optar entre “l’increment del preu al client o una reducció de personal”.

[r:2]

Per al Gremi, la pujada brusca de la taxa de terrasses en punts clau de la ciutat és un punt d’inflexió en la relació amb el consistori: “Teníem una certa esperança que el gran conflicte del mandat anterior quedés superat per l’aprovació del pacte de l’ordenança de terrasses el juliol de 2018, vam oferir-nos a desjudicialitzar-ho tot i arribar a acords”. Pallarols no amaga que la relació dels restauradors amb els comuns d’Ada Colau és “difícil, per inexistent” i retreu a l’alcaldessa que no assistís a l’acte de Santa Eulàlia que va organitzar al Gremi, amb José Luis Rodríguez Zapatero com a convidat estrella. “Vam creure que tindria un compromís més rellevant, però a la seva agenda pública només hi ha un dinar amb l’equip d’alcaldia”. “Va cometre un greu error i no va estar a l’altura del càrrec, girant l’esquena a una part tan important de Barcelona”, acusa el director del Gremi, indignat.

Amb els socialistes reconeix que hi ha “relació personal més fluïda” –Pallarols va ser regidor de Comerç del PSC els últims anys d’alcaldia de Jordi Hereu– però els retreu manca de “fets” aquest mandat. “Ni s’ha desjudicialitzat cap conflicte, ni hem fet cap acord ni avanç a favor de la restauració; la primera mesura que coneixem és la multiplicació de la taxa sense ni una sola trobada prèvia amb el sector per acordar-ho”, recrimina. “Es confirma la política d’assetjament decidit del govern de Colau contra la restauració”, conclou.

En aquest clima enrarit, Pallarols fa valdre que el Gremi s’ha sumat a la setmana d’oportunitats en hotels i restaurants per compensar les pèrdues que causa la suspensió del Mobile World Congress als principals agents econòmics locals. “La nostra participació és una invitació al que s’anomena a nivell espanyol Agenda del retrobament [en referència al diàleg del Govern català i el govern PSOE-Podemos], és una oportunitat per començar a rectificar”, etziba al govern municipal.

El govern es manté

El passat dimecres la comissió d’Economia ja va debatre una proposició del PP per revertir l’encariment la plaça Reial i la regidora de comerç, Montserrat Ballarín (PSC), va defensar amb claredat la posició municipal: la pujada de taxes a les terrasses es mantindrà. “Si votéssim a favor ens estaríem comprometent a baixar les taxes i no podem fer-ho per coherència”, va dir. “Passen a ser una zona prèmium com la Rambla, que tenen al costat”, va afegir.

[r:1]

Tot i reafirmar-se en la nova taxa, Ballarín va prometre als restauradors de la plaça que la major recaptació “s’ha de traduir” en rebre “molt més de l’Ajuntament del que han rebut fins ara”. En aquest sentit, va prometre que augmentarà la inversió en manteniment i treballarà com millorar la seguretat a la plaça Reial. També es va comprometre a compensar la reforma de la Rambla “anant més enllà” del protocol habitual d’ajudes als comerços afectats per obres de llarga durada.

Més notícies
Picabaralla entre govern i oposició pels restaurants de la plaça Reial
Notícia: Picabaralla entre govern i oposició pels restaurants de la plaça Reial
Comparteix
La regidora Ballarín es compromet a millorar el manteniment i la seguretat però rebutja revertir l'encariment del 1.000% de les terrasses
Ofensiva judicial de la plaça Reial per l’encariment del 1.136% de les terrasses
Notícia: Ofensiva judicial de la plaça Reial per l’encariment del 1.136% de les terrasses
Comparteix
Els restauradors anuncien accions legals contra l'Ajuntament i asseguren que la plaça viu "un moment d'extrema gravetat" per la inseguretat i la reforma de la Rambla

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa