Picabaralla entre govern i oposició pels restaurants de la plaça Reial

La regidora Ballarín es compromet a millorar el manteniment i la seguretat però rebutja revertir l'encariment del 1.000% de les terrasses

Govern i oposició s’han encarat pel malestar dels restauradors de la plaça Reial, que afronten un encariment de més del 1.000% de la taxa de terrasses, inseguretat nocturna i l’impacte de la futura reforma de la Rambla. El govern de BComú i PSC ha votat en contra d’una proposició del PP que demanava subvencions i bonificacions fiscals, més policia i un pla de contingència durant les obres. L’abstenció d’ERC ha estat clau per decantar la votació, ja que JxCat, Cs, PP i BpC hi han votat a favor.

Una desena de restauradors han assistit al debat, celebrat aquest dimecres a la tarda a la comissió d’Economia, i han contemplat amb estoïcisme la picabaralla política. La regidora de comerç, Montserrat Ballarín (PSC), ha defensat el vot en contra adreçant-se directament als empresaris: “Si votéssim a favor ens estaríem comprometent a baixar les taxes i no podem fer-ho per coherència”. “Passen a ser una zona prèmium com la Rambla, que tenen al costat”, els ha dit.

És més, ha volgut explicar als restauradors com funcionen les comissions municipals i els ha avisat que encara que s’aprovés la moció no seria d’obligat compliment. Aquesta franquesa ha fet saltar Paco Sierra (Cs), que ha proclamat que el govern té “l’obligació moral” d’aplicar allò que s’aprovi en comissió encara que ho proposi l’oposició, perquè per alguna cosa les mocions formen part del capítol de l’ordre del dia “impuls i control”.

[r:1]

Tot i reafirmar-se en la taxa de terrasses, Ballarín ha promès als restauradors que la major recaptació “s’ha de traduir” en rebre “molt més de l’Ajuntament del que han rebut fins ara”. En aquest sentit, ha assegurat que augmentarà la inversió en el manteniment i treballarà com millorar la seguretat a la plaça Reial. També s’ha compromès a compensar l’extensa reforma de la Rambla “anant més enllà” del protocol habitual d’ajudes als comerços afectats per obres de llarga durada.

Josep Bou (PP) ha criticat que el govern municipal té “poques mostres d’empatia amb el sector comercial” i ha titllat de “senzillament injust” encarir tant les terrasses de la plaça Reial. Jordi Castellana (ERC) ha defensat l’abstenció pel suport a la nova taxa de terrasses, però ha matisat que el seu grup està a favor de reforçar la presència policial a la plaça i d’un pla d’ajudes durant les obres.

Elsa Artadi (JxCat) ha recordat que ja va demanar eximir de l’encariment de terrasses les situades en entorns insegurs per garantir la funció “d’urbanisme de gènere” que fan aquests negocis. Luz Guilarte ha exemplificat que l’augment de la taxa suposa per a un dels restaurants passar de 4.000 euros a uns 45.000 euros, el que suposa “un salari i mig del sector”. Finalment Eva Parera (BpC) ha demanat més seguretat per preservar la tradició d’oci nocturn a la plaça.

Més informació

Nou comentari