Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La restauració fa pinya amb l’oposició per exigir una taxa de terrasses “raonable”
  • CA

El conflicte de les terrasses entre el govern municipal i el Gremi de Restauració ha entrat en una nova dimensió per la proposta d’augmentar significativament les taxes dels vetlladors de cara al projecte de pressupostos que preparen els comuns i els socialistes. Un cop més, els restauradors han buscat la complicitat de l’oposició per intentar pressionar el govern municipal, a qui acusen d’ignorar les demandes del sector i de promoure un increment de les taxes desorbitat, que segons el carrer oscil·la entre el 200% i el 900%.

“El govern parla d’actualitzar taxes, però en realitat es tracta d’una multiplicació“, s’ha queixat. “La restauració és l’únic sector que assumirà increments tan desproporcionats, ja que la resta de taxes que s’actualitzen entre un 3% i un 20%”, ha afegit durant l’acte reivindicatiu que han organitzat al Club Capitol de la Rambla. Hi han assistit uns 400 restauradors, alguns molt coneguts, com Ada Parellada o Jordi Cruz; representants de tots els grups municipals de l’oposició –entre ells Miquel Puig (ERC), Elsa Artadi (JxCat), Josep Bou (PP), Mariluz Guilarte (Cs) i Manuel Valls (BxC)–; i altres agents econòmics de la ciutat Barcelona Oberta, Barcelona Comerç i de Pimec Comerç.

Una campanya intolerable

“Estem davant d’una mesura contra la restauració“, ha lamentat el director general del Gremi de Restauració, Roger Pallarols. “Forma part d’una campanya intolerable de fustigació que patim des de fa 4 anys”. En una entrevista recent amb el TOT Barcelona, Pallarols va criticar que l’entrada del PSC al govern municipal no només no ha canviat l’actitud hostil dels comuns, sinó que ha propiciat una acceleració del conflicte obert el mandat passat entre els restauradors i l’Ajuntament de Barcelona per l’aplicació de l’Ordenança de Terrasses.

Els restauradors han alertat que els plans del govern municipal impliquen una pujada generalitzada de la taxa de totes terrasses de Ciutat Vella, l’Eixample i Gràcia, districtes on es concentren el 50% dels vetlladors de la ciutat. “No es tracta només dels espaus més turístics com la Rambla o el passeig de Gràcia, sinó que també afecta altres indrets que acostuma a freqüentar el públic local”, alerten. A la plaça del Diamant (Gràcia) o al carrer Blai (Sants-Montjuïc), per exemple, l’augment proposat és del 471%, mentre que a la plaça Salvador Seguí (Ciutat Vella) arriba al 900%.

Per contra, només un 1% de les terrasses, és a dir, unes 60 de les més de 5.500 que hi ha Barcelona, veurà reduïda la seva taxa. “Celebrem que el govern, com a mesura de promoció de l’activitat econòmica, rebaixi la taxa en aquest 1%, però què passa amb el 99% restant?”, s’ha preguntat amb cert sarcasme Pallarols. “Això és el que ens preocupa”, ha sentenciat.

Pacte creuat de pressupostos

El president del Gremi de Restauració, Pere Chias, ha alertat que els restauradors han quedat atrapats enmig de l’acord global per aprovar ordenances fiscals i pressupostos que s’està gestant a les dues bandes de la plaça Sant Jaume. “Els restauradors no podem ser la víctima d’un pacte creuat de pressupostos”, ha avisat. Chias ha recordat que el gremi sempre “ha assumit renúncies i ha sabut valorar les renúncies que han assumit les altres parts” en altres conflictes.

Així mateix, el director general del gremi, Roger Pallarols, ha comparat l’augment de la taxa de terrasses amb el conegut com “impost al sol” que es va aplicar a les energies renovables i que va enfonsar el sector. “El govern pretén escapçar els actius de la ciutat en lloc d’estimular-los“, ha dit. “Les ciutats europees del nord envegen el clima tan meravellós de Barcelona mentre que el govern barceloní es dedica a perseguir les terrasses”.

Més notícies
Roger Pallarols: “Colau vol especular amb l’espai públic a costa de la restauració”
Notícia: Roger Pallarols: “Colau vol especular amb l’espai públic a costa de la restauració”
Comparteix
El director general del Gremi de Restauració es mostra sorprès amb el PSC, amb qui va ser regidor de Comerç
Els restauradors adverteixen que la nova taxa de terrasses encariria els preus al públic
Notícia: Els restauradors adverteixen que la nova taxa de terrasses encariria els preus al públic
Comparteix
La proposta de BComú i PSC podria multiplicar per quatre l'impost municipal als bars i restaurants
El govern de Colau vol disparar el preu dels aparcaments i les terrasses
Notícia: El govern de Colau vol disparar el preu dels aparcaments i les terrasses
Comparteix
La iniciativa de BComú i PSC també contempla eliminar l'espai gratuït de l'àrea blava entre les 14h i les 16h
Els restauradors organitzen una “vaga fictícia” per criticar la política de terrasses de Colau
Notícia: Els restauradors organitzen una “vaga fictícia” per criticar la política de terrasses de Colau
Comparteix
La campanya "Aixequem persianes, aixequem Barcelona" pretén debatre sobre el model de ciutat i la seva relació amb les terrasses

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa