Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pugna entre Barcelona i l’Estat pel futur de les discoteques del front marítim

El futur de les 4 grans discoteques del front marítim de Barcelona –Pachá, Shoko, Carpe Diem i Opium– s’ha convertit en una dura pugna entre Barcelona i l’Estat espanyol. L’Ajuntament negocia la cessió a la ciutat d’aquests valuosos terrenys, que es van adjudicar en època olímpica a preus avui molt per sota de mercat. El consistori donava per fet el pacte fa un any, però entre eleccions i maniobres de l’administració de Madrid l’ambició municipal no s’ha pas complert. Ans el contrari.

El govern d’Ada Colau ha informat de l’estat de les negociacions aquest dimarts, tot i que sense oferir gaires detalls. La concessió va caducar fa un any i la decisió s’ha ajornat amb una pròrroga provisional als actuals operadors. A instàncies d’ERC a la comissió d’Urbanisme, la tinenta d’alcaldia Janet Sanz (Bcomú) ha assegurat que l’executiu Colau està “treballant per arribar a acords definitius amb l’Estat” i confia que les converses “arribaran a bon port”.

No obstant, el debat ha posat també sobre la taula que Advocacia de l’Estat ha reconegut drets adquirits als actuals concessionaris, que aspiren a una compra preferent dels terrenys. Per rematar l’embolic, el ministeri de Foment ha encarregat un informe sobre l’impacte econòmic de l’actual activitat empresarial de la zona, ha afegit Celestino Corbacho (Cs).

Per a Jordi Coronas (ERC), “la música que arriba” de Madrid és que l’Estat vol “treure a subhasta” els solars amb dret preferent pels actuals ocupants. “Fins ara ens deien que no hi havia un interlocutor vàlid, però ara hi ha un govern PSOE-Podemos”, ha insistit. L’informe d’impacte econòmic de Foment podria legitimar la decisió per salvar llocs de treball. Segons ha dit Jordi Martí (JxCat), n’hi hauria en joc més de 3.000 entre oci nocturn, restaurants, botigues i xiringuitos.

Més enllà de com es resolgui la pugna entre Barcelona i Madrid, el debat sobre el futur d’aquesta zona també està enverinat dins del mateix consistori. El govern municipal vol conquerir la titularitat de tot el litoral urbà, peça a peça, com ja ha fet amb el Port Olímpic amb la cessió de competències que ha pactat amb la Generalitat. En paraules de Sanz, ambiciona construir una “mirada unitària” i una “identitat” comuna a tota la façana marítima i destinar part del terreny que ara usen les discoteques a ampliar el veí Institut de Ciències del Mar del CSIC. “El que està en joc des de fa molt de temps és poder decidir, després ja tindrem temps per discutir models diferents”, ha remarcat.

Entre l’oposició ha quedat clar que no hi ha consens sobre què ha d’haver-hi en aquest terreny. ERC no vol discoteques en una zona tan turística i propera als veïns de Vila Olímpica. Martí (JxCat) ha demanat “anar amb compte” amb els llocs de treball i “seure” amb els operadors per “negociar” un canvi en l’oferta d’oci que eviti els actuals conflictes de convivència. Òscar Ramírez (PP) ha defensat que cal garantir el “civisme” sense fer una “creuada” contra aquests locals. Manuel Valls (BpC) ha argumentat que “Barcelona és una ciutat oberta al mar i ha de tenir una oferta d’oci potent” i ha demanat obrir el debat d’on ha d’ubicar-se el lleure nocturn.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa