Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament gestionarà el Port Olímpic a partir del desembre
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona obtindrà la gestió del Port Olímpic en les pròximes setmanes. La Generalitat, un cop ha rebut els informes tècnics pertinents, té previst formalitzar el traspàs de la gestió en un màxim de 15 dies, segons ha avançat la tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, abans dels Consell de Govern d’aquesta setmana. “És el primer gran acord entre les dues administracions i esperem que també sigui del primer de molts i que inauguri una etapa de col·laboració”, ha afegit el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni.

Sanz ha celebrat el traspàs del competències perquè la transformació del Port Olímpic “és una de les prioritats del mandat i és una de les assignatures pendent per completar l’obertura de la ciutat al mar”. El projecte, que estarà liderat per l’empresa municipal Barcelona Serveis Municipals (BSM), comportarà una inversió de 39 milions d’euros que es finançarà a través dels ingressos que generi l’explotació del port i estarà a punt a finals del 2024, segons les previsions de l’Ajuntament.

Discoteques tancades al maig

“La primera actuació seran les obres del dic de recer, però el que es veurà més serà el tancament de les discoteques del moll de Mestral”, ha explicat la tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. Les concessions dels locals d’oci nocturn s’acaben el maig del 2020 i l’Ajuntament de Barcelona no les renovarà. Si es compleixen els terminis marcat pel govern municipal, a l’estiu ja no hi haurà locals d’oci nocturn al Port Olímpic. Les que sí podran continuar, de moment, són les de la platja de Somorrostro –Pachá, Opium, Carpe Diem i Shôko– que estan fora de l’àmbit d’actuació.

El tancament de les discoteques és un primer pas que té un gran simbolisme perquè anticipa “el canvi d’usos del Port Olímpic”, segons Sanz, i suposa una gran victòria pels veïns de la Vila Olímpica, que feia temps que reclamaven una solució pels problemes de convivència i seguretat que han causat els locals d’oci nocturn. Un cop s’hagi formalitzat el tancament, l’Ajuntament buscarà activitats alternatives que puguin omplir els locals. “Les obres implicaran un moviment constant, però no volem que hi hagi espais buits que paralitzin l’activitat”, ha assegurat Collboni.

Millors perspectives tenen els restaurants que hi ha al moll de Gregal. Segons el primer tinent d’alcaldia, els restaurants podran seguir oberts mentre es produeix la transformació, ja que les obres que afecten el moll de Gregal no estan previstes fins a finals del 2023. “La restauració es mantindrà mentre no s’acabi la transformació del Port Olímpic, però s’haurà de buscar una fórmula per renovar les concessions i és possible que es convoqui un concurs públic”, ha matisat Collboni. 

Un port ciutadà

El govern municipal considera que “el model de transformació del litoral aplicat en els últims anys mostra símptomes d’esgotament” i aposta per donar més protagonisme a les activitats relacionades amb la nàutica i l’economia blava. L’objectiu final és avançar en la integració del Port Olímpic a la ciutat i convertir-lo en un “referent en sostenibilitat”. Per no bloquejar per complet l’activitat del port, les actuacions es faran per fases i cada moll tindrà un calendari separat.

Al moll de Mestral se substituiran les discoteques per la nàutica i l’economia blava. Un dels projectes estrella és l’ampliació del Centre Municipal de Vela. Al moll de Gregal, on ara hi ha els restaurants, es mantindrà l’activitat de restauració amb una aposta per la cuina mediterrània, de proximitat i vinculada al mar. Per últim, al moll de la Marina es construirà un Centre Municipal d’Esports Nàutics i un Centre de Divulgació del Coneixement del Mar, tot i que encara no s’ha definit la seva ubicació i s’intentarà trobar una solució pel Club Patí Vela, que veu amenaçada la seva continuïtat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa