Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Port explota contra el setge als creuers: “Que ens deixin treballar”

Amb la tornada massiva del turisme a Barcelona, el debat sobre la sostenibilitat del model turístic de la capital del país crema. Cada dia més. Si aquest dilluns se celebrava la primera reunió entre la Generalitat, l’Ajuntament, el Port i l’Estat per mirar de limitar els cruers a Barcelona, ara està encara més clar que les posicions estan allunyades entre Colau i la resta d’actors.

No hi ha acord sobre com limitar els creuers

La reunió arribava després d’anunciar a televisió i en solitari que Barcelona volia reduir el nombre de creueristes que arriben a la capital catalana amb una fórmula semblant a l’adoptada a Mallorca. En la reunió de dilluns, l’alcaldessa va apostar per una reducció del 50% dels creueristes a Barcelona en temporada alta, així com fixar un màxim diari: 10.000 passatgers i tres creuers per jornada, com ha fet Palma. Voldria que les primeres mesures s’estrenessin justament el maig de 2023, coincidint justament amb les eleccions.

Damià Calvet demana treballar en pau

Però la pressió per limitar els creuers no agrada als màxims responsables del Port, que lamenten la criminalització que s’està fent d’aquest producte turístic. El president del Port, Damià Calvet, ha dit en un acte amb Foment del Treball que considera “injust i desproporcionat” atribuir als creuers “molts dels mals” del sector turístic com ara la contaminació i la massificació, ja que representen “el 4% del turisme de la ciutat”.

Però a més, el Port rebutja la imatge que alguns donen de la infraestructura: “No és cert que no estigui fent res” per reduir l’impacte dels creuers, ha dit, alhora que ha reclamat que “els deixin treballar” i “seguretat jurídica” per poder complir els acords del 2018, que opten per limitar les terminals i reubicar-les més lluny del centre. De fet, l’autoritat portuària ja ha començat a tramitar dues de les set terminals de creuers, una amb l’empresa MSC i l’altra amb Royal Caribbean i preveu tenir a punt l’electrificació dels molls el 2026 i l’obertura del moll de Barcelona el 2024.

Un creuer al Port de Barcelona

I és que l’impacte mediambiental és un dels arguments esgrimits pel consistori per defensar la seva postura. Però les dades indiquen que “menys de l’1% de la contaminació d’òxids de nitrogen i partícules” provenen dels creuers, ha remarcat el president del Port.

Per altra banda, el president del Port ha reivindicat la importància que tindran els creuers en la Copa Amèrica que se celebrarà a Barcelona el 2024. “Sens dubte el perfil de turisme de creuers, que és molt anglosaxó, és públic de la Copa Amèrica”.

Impacte positiu en la ciutat

Les dades amb què treballa el Port donen, segons Calvet, un saldo positiu per a Barcelona. Amb una despesa diària d’entre 200 i 300 euros per persona i amb un ecosistema que dona feina a 9.000 persones i factura 1.000 milions d’euros, “el balanç és positiu”.

Més notícies
Un creuer al Port de Barcelona

Colau es queda sola a la primera reunió per limitar els creuers a Barcelona

Notícia: Colau es queda sola a la primera reunió per limitar els creuers a Barcelona
Comparteix
Colau proposa a Port, Generalitat i Estat reduir un 50% els passatgers en temporada alta
Notícia: Colau es queda sola a la primera reunió per limitar els creuers a Barcelona - Mobile
El creuer Norwegian Pearl atracat al Port de Barcelona / ACN (Joana Garreta)

El govern Colau urgeix a posar fi a la “barra lliure” pels creuers

Notícia: El govern Colau urgeix a posar fi a la “barra lliure” pels creuers
Comparteix
Pressiona davant de la pròxima reunió amb la Generalitat exigint mesures urgents per limitar arribades
Notícia: El govern Colau urgeix a posar fi a la “barra lliure” pels creuers - Mobile
Un creuer al port de Barcelona / APB

Calvet demana a Colau més dades per poder limitar l’arribada de creuers

Notícia: Calvet demana a Colau més dades per poder limitar l’arribada de creuers
Comparteix
El president del Port de Barcelona remarca l'impacte econòmic que té l'arribada dels creueristes a la ciutat
Notícia: Calvet demana a Colau més dades per poder limitar l’arribada de creuers - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa