Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Molt important imatge”: les ofertes de feina discriminatòries del Mobile

La UGT ha revelat requisits discriminatoris segons l’aspecte, l’alçada o el sexe dels candidats per accedir a ofertes laborals durant el Mobile World Congress (MWC), que se celebra al pavelló de la Fira de Barcelona a la Gran Via entre dilluns i dijous que ve. Alhora, també ha detectat contractes que exigeixen als candidats disposar del certificat Covid, una condició que també jutja que margina. El sindicat ha avançat que presentarà denúncies a Inspecció de Treball.

La UGT ha identificat anuncis en què ha localitzat criteris de contractació presumptament fraudulents. “Molt important imatge. Estatura mínima noies, 1,72 metres, i nois, mínim 1,80 metres”, prescriu una oferta extreta d’un portal d’internet. “Noies: alçada mínima descalça d’1,75 – abstenir-se d’apuntar-se a l’oferta si no compleixes aquest requisit”, limita una altra. La UGT alerta que exigir una determinada talla per triar un aspirant a un lloc de treball “és discriminatori”. “Més si tenim en compte que l’alçada mitjana de la població femenina a Catalunya és de 1,62 metres i 1,76 metres en el cas de la població masculina”, recalca.

Una oferta de feina pel Mobile que exigeix un mínim d'alçada per ser candidat / UGT
Una oferta de feina pel Mobile que exigeix un mínim d’alçada per ser candidat / UGT

El sindicat també es queixa de les feines adreçades només a un sexe en concret. Ho exemplifica amb una oferta per seleccionar una “hostessa d’imatge”. “Busquem noies d’imatge”, subratlla el mateix anunci d’una feina que es remunera amb 10 euros per hora. La UGT adverteix que es tracta d’ofertes que no s’ajusten al principi de no discriminació per raons de gènere que la legislació consagra i que, a més, “contribueixen a seguir perpetuant els estereotips de gènere en la nostra societat”.No podem permetre que l’aspecte físic encara determini l’accés a l’ocupació o que un certificat sanitari limiti l’accés de les persones candidates, quan aquest és un requisit no contemplat a cap llei“, addueix el sindicat, que parla de “falta de control en les ofertes de treball dels MWC”.

Multes a 2019

La UGT ha recordat que ja va presentar denúncies contra ofertes sexistes per treballar en el congrés a 2019, l’última edició abans de la pandèmia. Comenta que, en aquell cas, Inspecció de Treball va imposar algunes sancions. Considera que les penalitzacions han fet que es tendís a modificar ofertes que es pengen a les webs, però no ha succeït amb totes.

El sindicat advoca per “ofertes de feina neutres, on no apareguin ni preferències ni atributs físics”. “Ha de prevaldre, per sobre de tot, la vàlua de la persona candidata i no el gènere ni les atribucions socials que s’han establert per a cadascun dels gèneres”, predica.

La UGT també ha alertat que la majoria dels llocs de treball que el MWC crea es caracteritzen pels salaris baixos. A més, troba que les ofertes per treballar al Mobile que es publiquen als internet “són majoritàriament poc transparents i manquen d’informació imprescindible com l’horari, el sou o el tipus de contracte”. També predomina la precarietat laboral. “La feina es concentra en quatre dies i això es tradueix en jornades molt llargues i intenses pel que fa a càrregues de treball, que fins i tot en alguns casos, no respecten els descansos entre jornades i tot això, per sous generalment baixos”, descriu el sindicat.

Més notícies
Joves a la rambla del Poblenou, al costat de l'escultura 'l'Adolescent' / Pepe Navarro

36 euros al dia, la butxaca d’un jove de 24 anys a Barcelona

Notícia: 36 euros al dia, la butxaca d’un jove de 24 anys a Barcelona
Comparteix
Un menor de 25 anys viu amb un salari anual de 12.904 euros, gairebé un terç dels 36.782 euros que obté una persona d'entre 55 i 59 anys
Notícia: 36 euros al dia, la butxaca d’un jove de 24 anys a Barcelona - Mobile
Pisos superiors d'un castell dels Castellers de Gràcia, durant la diada de Santa Eulàlia de 2022 / Edu Bayer / Ajuntament de Barcelona

Els Castellers de Gràcia busquen noves enxanetes

Notícia: Els Castellers de Gràcia busquen noves enxanetes
Comparteix
Crida per cercar nens i nenes perquè es comencin a formar en el món dels castells
Notícia: Els Castellers de Gràcia busquen noves enxanetes - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa