Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les obres del mercat de Montserrat, licitades amb un nou retard

La renovació del Mercat de Montserrat (Nou Barris) encadena retards. Les obres de reforma havien de començar el 2020, la pandèmia les va endarrerir a la tardor de 2021 i finalment han sortit a licitació tot just ara, a principis de 2022. Si no s’encalla la burocràcia, podrien començar enguany i durarien 22 mesos, segons consta a l’anunci publicat per l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona.

Els comerciants alertaven ja fa un any que el mercat pateix un fort declivi i esperaven amb ànsia un calendari ferm per al projecte. És un dels més antiquats que queden a la ciutat: va obrir el 1950. La remodelació licitada té un pressupost d’11,8 milions d’euros –14 amb IVA– i l’empresa adjudicatària haurà de fer-se càrrec també del manteniment de l’obra executada durant 24 mesos si cal fer correccions o reparacions, sense incloure desperfectes per vandalisme. Aquesta clàusula de garantia allarga la responsabilitat de la constructora sobre el nou mercat fins a 46 mesos.

El consistori ha comunicat aquest diumenge la licitació i ha assegurat que el nou equipament estarà a punt el segon semestre de 2024. Les parades continuaran al mateix lloc on són fins que acabin les obres del nou edifici, que s’alçarà on ara hi ha un aparcament. Així, els comerços es traslladaran sense haver d’interrompre l’activitat ni passar per cap carpa provisional. I és que el canvi d’espai forma part d’un redisseny integral de la plaça, que inclourà també una urbanització diferent i equipaments nous.

Recreació virtual de l’umbracle aprofitant els arcs del vell mercat de Montserrat / Ajuntament de Barcelona

La plaça està perimetrada pels via Favència, el carrer d’Aiguablava, el carrer de les Torres i el Camí Vell de la Pedrera, entre els barris de Roquetes i Trinitat Nova. Com que la parcel·la fa pendent, l’equip redactor del projecte arquitectònic –ONA Arquitectes– ha previst un edifici de dos blocs, semisoterrat i amb dues entrades a diferent nivell a la planta baixa. L’aparcament i la logística quedaran sota la cota de carrer, com passa a molts mercats, però en aquest els camions i furgonetes podran entrar directament al segon soterrani.

Recreació virtual del futur mercat de Montserrat / Ajuntament de Barcelona

El nou edifici tindrà més de 10.000 metres quadrats, repartits en dos soterranis, una planta baixa i un altell. Tindrà un supermercat situat a l’alçada del carrer Aiguablava, mentre que les parades del mercat seran a la planta de sobre, a la que s’accedeix a peu pla des de la plaça. La superfície destinada a les parades seran 1.450 m2. A l’altell hi haurà 300 m2 reservats per a despatxos i sales per a tallers d’alimentació i trobades.

Recreació virtual de l’accés al nou mercat de Montserrat / Ajuntament de Barcelona

La silueta del nou immoble és esglaonada per no convertir-se en un mur visual per als veïns més propers. La part més alta quedarà per sota del balcó del primer pis dels pisos del carrer les Torres, ha dit l’Ajuntament. L’aparcament eliminat en superfície se substituirà per un garatge de pagament a la planta -1 del nou mercat. La pedra i el formigó seran els materials estrella de l’edifici, amb l’objectiu de facilitar-ne el manteniment posterior. A les cobertes, en canvi, hi haurà espais de vegetació.

La licitació actual no inclou la segona fase d’intervenció a la plaça, que podria durar uns tres anys. Quedarà pendent enderrocar l’actual mercat i reciclar-ne les arcades superiors com a umbracle, per a preservar la memòria de la zona. Una altra part del terreny que ocupa està previst edificar-la per construir un equipament sense ús definit per ara. La finalització total, per tant, podria arribar a finals del següent mandat si hi ha pressupost i voluntat política per encadenar les obres amb fluïdesa.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Julia a febrer 14, 2022 | 07:09
    Julia febrer 14, 2022 | 07:09
    Una vergüenza esté barrio siempre él último no tenemos ningún polideportivo ni piscina hace 50 años que vivo en el barrio y no se ha echo casi nada excepto el metro
  2. Icona del comentari de: V de Vendetta a febrer 15, 2022 | 07:26
    V de Vendetta febrer 15, 2022 | 07:26
    Soc paradista del mercat, estem patin desde fa anys la manca de infraestructures i de una nova empenta de mercat. Sembla que a tots els funcionaris i els politics que s'han d'encarregar de tot el projecte no els importes la vida ni el futur dels paradistes, ja que ells reben el seu salari puntualment cada mes. EM SAP MOLT DE GREU, PERO ES UNA VERGONYA. Espero que no es demorin molt les obres, si no molts dels companys del mercat hauran de tancar les parades avans de que estigui fet el NOU MERCAT. Gracies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa