Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Barcelona postcovid: entre la transformació i el turisme de qualitat

L’Ajuntament de Barcelona vol “reactivar” l’economia de la ciutat a través de l’impuls de vint projectes “tractors” en sis àrees de desenvolupament econòmic amb l’objectiu de generar 100.000 nous llocs de feina en deu anys. “Barcelona vol tornar a ser el motor de la prosperitat econòmica del país”, ha assegurat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, en la inauguració de les jornades ‘Barcelona reAct’, que tindran lloc fins al dia 16. El consistori pretén també “transformar” el model econòmic de la capital catalana per deixar enrere aspectes com “l’especulació descontrolada” i “guanyar el futur” amb una aposta per un creixement inclusiu basat en la competitivitat, la sostenibilitat i l’equitat.

En un moment “excepcional” d’aturada econòmica provocada per la pandèmia, l’Ajuntament de Barcelona vol impulsar la reactivació i la transformació de l’economia de la ciutat. Per fer-ho, preveu desenvolupar vint projectes “tractors” en sis àrees de desenvolupament econòmic de la capital catalana. Les noves iniciatives es concentraran a la Zona Franca, Montjuïc, el centre de la ciutat, el [email protected] o l’eix Besòs amb l’objectiu de desenvolupar projectes urbans d’usos mixtos, combinats amb una aposta per la mobilitat sostenible i la construcció d’habitatge assequible.

Economia verda

Entre altres iniciatives, l’Ajuntament de Barcelona preveu potenciar les inversions en habitatge assequible a la Zona Franca i fomentar “l’activitat permanent” de Fira de Barcelona amb projectes d’especialització en economia verda i economies creatives. En paral·lel, el consistori de la capital catalana preveu situar incubadores d’empreses de tecnologia de l’esport a Montjuïc. “És una indústria potentíssima on Barcelona pot jugar en el futur”, ha manifestat Collboni.

L’Ajuntament també està treballant en “l’emblemàtic” projecte de Correus i la remodelació de Via Laietana per “mobilitzar” la inversió al centre de la ciutat. L’objectiu és potenciar que la gent torni a treballar i viure a la zona i, d’aquesta manera, “dinamitzar la vida de barri”. Aquesta aposta s’acompanyarà de la transformació del Port Olímpic i la creació d’un espai per instal·lar ‘startups’ d’economia blava. Així mateix, el consistori pretén situar una incubadora d’indústries creatives a Palo Alto, al [email protected], així com potenciar la transformació urbana de l’eix Besòs.

Salvar empreses

L’objectiu d’aquests projectes és reactivar l’economia per “salvar” empreses i llocs de treball, transformar el model econòmic “per guanyar el futur” i crear fins a 100.000 nous llocs de treball en deu anys. “Apostem per un model de creixement inclusiu basat en la competitivitat, la sostenibilitat i l’equitat”, ha assegurat Collboni.

El primer tinent d’alcalde ha insistit en la importància de transformar l’economia de la ciutat per deixar de banda els models que generen pobresa i desigualtats. En aquest mateix sentit s’ha pronunciat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha demanat responsabilitat per “aprofitar” el moment i “replantejar” els models existents per “liderar” una economia “més justa, més ètica i més humana”, ha dit. “Una economia on l’especulació financera està per davant de l’economia productiva i l’ètica no ha de tornar”, ha manifestat Colau.

Nou model turístic

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de la capital catalana també s’ha referit a les lliçons apreses arran de la crisi del coronavirus i ha destacat la importància de diversificar l’economia de la ciutat, aturar les noves desigualtats i treballar intensament per generar, atraure i retenir talent. En aquest sentit, Collboni ha proposat plantejar el model turístic sobre “noves bases” i ha situat la gestió dels baixos comercials com un nou àmbit “molt potent” a desenvolupar. El primer tinent d’alcalde ha assegurat que hi ha més de 5.000 baixos comercials sense activitat a la ciutat, pràcticament 1,5 milions de metres quadrats de sostre disponible. Com a solució, Collboni ha proposat baixar l’activitat a peu de carrer amb l’objectiu de “dinamitzar i cohesionar” els barris.

Les jornades ‘Barcelona reAct’, impulsades pel consistori barceloní, tindran lloc entre aquest dimarts i aquest divendres amb l’objectiu de reactivar l’economia de la ciutat de Barcelona un any després de la crisi del coronavirus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa